Archive

Actueel
ALLES
Zonnepark en natuurpark ineen

Zonne-energie uit eigen kwekerij

Zonneparken saai, kaal en eentonig? Niet in Hengelo. Hier krijgen zo’n 550 huishoudens groene stroom uit Solarpark De Kwekerij, waar het mede dankzij de speel- en wandelgelegenheden, bloemrijke grasvelden en bijzondere bomen heerlijk toeven is.
Duurzaam en goed voor de portemonnee

Niet kopen maar ruilen via KrijgdeKleertjes

Waarom steeds nieuwe kleding of duur speelgoed voor je kinderen kopen als je het ook kunt ruilen? KrijgdeKleertjes, een landelijk project van vrijwilligersorganisatie Stichting ProRuil, komt met de oplossing in de vorm van een website en lokale ruilpunten.
Meer beweegruimte, positiever buurtgevoel

Naar Buiten! in Ten Boer

In Ten Boer (Groningen) realiseerden omwonenden, schoolkinderen en (zorg)vrijwilligers samen een tuin bij verzorgingshuis Innersdijk, met hulp van familie van de bewoners. Niet alleen kwam er meer ruimte voor beweging, ook het buurtgevoel kreeg een positieve boost.
Ruilen, lenen, lezen

Lang leze de openbare ruilboekenkast

Openbare ruilboekenkasten zijn bezig aan een gestage opmars. Intussen telt Nederland duizenden kleine huisjes en versierde hokjes vol boeken voor en door de buurt. Of je nu ruilt, leent of leest: met dit mooie initiatief geef je boeken een tweede leven.
Oplaadpunt voor de buurt

Welkom bij ‘Komdersuut’ in Angerlo

De sluiting van kerken raakt veel dorpen in het hart. Veel gebouwen krijgen een andere, ‘sociale’ bestemming. Vaak met hulp van bewoners. Zo ook in Angerlo, waar de oude pastorie aan een nieuw leven begon en lokale leefbaarheid een impuls gaf. Welkom bij ‘Komdersuut’!
Samen aan de slag

Kunstmaatjes

Wat is er leuker dan samen iets moois maken? In Oss werken kinderen van de Nicolaasschool samen met mensen met een verstandelijke beperking aan mooie kunstprojecten. De kinderen leren mensen met een beperking soms best veel kunnen en de mensen met een beperking vinden het fijn om mee te doen met de maatschappij.
Fix je kapotte spullen in het Repair Café

Weggooien is zonde!

Je kent het wel; een scheur in je broek, een gebroken vaas, of een kapotte staafmixer. Wat doe je ermee, weggooien, of repareren? Op heel veel plekken in het land worden Repair Cafés gehouden, waar je samen kapotte spullen oplapt. Repareren in het Repair Café is duurzaam, leuk en ook nog een gezellig.
Kleinschalig en vertrouwd

’t Zorghuus in Ysselsteyn

Stel je voor: iemand woont al zijn hele leven in Ysselsteyn, maar moet daar juist in zijn laatste jaren weg omdat er geen geschikte plek voor hem is. Daarom besloten drie dames uit de thuiszorg 10 jaar geleden een oplossing te vinden voor de groeiende groep ouderen in Ysselsteyn. Nu wonen in ‘t Zorghuus Ysselsteyners met geheugenproblemen, dementie of een verstandelijke of meervoudige beperking in hun vertrouwde omgeving. Ze ervaren er dag in dag uit de vertrouwde dorpse sfeer.
Ondernemers helpen bewoners

Geven maakt rijk

Dat het zakenleven meer is dan alleen geld verdienen bewijst stichting ANDERS uit Drechtsteden. Honderden lokale bedrijven bieden gratis hulp aan mensen die dat nodig hebben. Dat kan van alles zijn: een reparatie, advies, of een nieuwe fiets.
De CultuurHoek is opgebouwd met dank aan heel veel vrijwilligers.

Vervallen monument wordt cultuurontmoetingsplek

In de wagenschuur van taxibedrijf Hoek in Driebergen verreist een cultuurcentrum. Al ruim twee jaar steken tientallenvrijwilligers hiervoor de handen uit de mouwen. Een vervallen monument verandert in een aanwinst voor het hele dorp.