Archive

Actueel
ALLES
Studenten doen onderzoek naar statushouders

Hoera, nieuwe bewoners in het dorp!

Je hoort het maar al te vaak, bewoners die zich zorgen maken als er vluchtelingen in hun buurt komen wonen. Maar statushouders kunnen juist veel betekenen voor het dorp! Dat is de conclusie van twee studenten, die daar in Drenthe onderzoek naar deden.
0 Reageer als eerste
Dorpslunch ter ere van 'jarig' dorp

(Bijna) heel Slagharen samen aan tafel

“Het was fantastisch!”, meldt Monique Lamberink van de Stichting Dorpsfeesten Slagharen met schorre stem en een diepe, tevreden zucht. Slagharen bestaat 175 jaar. Bij de Dorpslunch, vorige week zondag 11 juni, was één op de drie dorpsgenoten aanwezig om dat te vieren. “En de sfeer zat er goed in!”
0 Reageer als eerste
Erfdelen

Samen oud worden op het erf

Erven komen vrij, ouderen zoeken plekken om te wonen, liefst samen met anderen. Erfdelen: dat is een klein groepje woningen op een boerenerf waar ouderen zelfstandig wonen, maar toch samen!
0 Reageer als eerste
Oud worden in eigen dorp

Austerlitz Zorgt laat zélf zorgwoningen bouwen

Binnenkort worden in Austerlitz 25 gloednieuwe zorgwoningen gebouwd. Dat is mooi, in een dorp met 1500 inwoners. Maar wat écht uniek is: 8 van die woningen worden straks door het dorp zelf gekocht én verhuurd aan oudere inwoners, of inwoners die zorg nodig hebben. Goed geregeld door dorpsbewoners!
0 Reageer als eerste
Tegen leegstand op het platteland

Fitnessen in een varkensschuur

Steeds meer boerderijen in het buitengebied komen leeg te staan. Wat kun je met die gebouwen doen? De familie Oudenampsen uit Laren begon een sportschool, toen ze stopten met de varkens. Het is een echte ontmoetingsplek: mensen uit de omliggende dorpen komen er gráág sporten en buurten!
0 Reageer als eerste
Buurtgezinnen.nl

Buurtgezinnen

Ken je ze, de overbelaste ouders uit je buurt? Die chronisch ziek zijn bijvoorbeeld, of waar problemen zijn in het gezin. Dan schiet tijd nemen voor de kinderen er soms zomaar bij in. Hoe fijn is het als ervaren ouders uit de buurt een handje kunnen helpen! Buurtgezinnen.nl koppelt vraag- en steungezinnen!
0 Reageer als eerste
Mobiele kledingbank en koffiehoek

De Kledingbus is bijna klaar voor vertrek!

Binnenkort rijdt in Zuidwest-Friesland een hele bijzondere bus rond: de Kledingbus. Wel 16 dorpen gaat hij aandoen, als mobiele kledingbank. Maar dorpsbewoners kunnen er terecht voor veel meer dan een broek of een jas: de koffie staat er klaar! En vrijwilligers trouwens ook, voor hulp bij het invullen van een formulier bijvoorbeeld.
0 Reageer als eerste
St. Rochus weer terug op zijn post

Herpen is trots op zijn heilige huisjes

Herpen heeft er een heilig huisje bij! St. Rochus is weer terug op zijn post, na lange tijd, bij de ingang van het dorp. Eind april werd het huisje ingewijd door Pastor Raaphorst, en dat was een groot feest.
0 Reageer als eerste
Samen Dansen

In Delfzijl danst iedereen mee

“Dansen bij Hotel Dik, dat was hier vroeger een begrip. Als mensen daarover beginnen dan gaan de oogjes glinsteren!”, vertelt Henk Berends enthousiast. En die oude tijden herleven. Iedere eerste zondagmiddag van de maand kun je weer dansen in Delfzijl, helemaal in de sfeer van toen.
0 Reageer als eerste
De PIN-shop:

Drents idee tegen leegstand

Het is een treurig gezicht: al die leegstaande winkelpanden. 10% van de winkels staat al leeg in Nederland en in krimpgebieden misschien nog wel meer. In Drenthe hebben ze er iets op bedacht: de PIN-shop. Een pop-up winkel die spullen verkoopt van plaatselijke winkeliers. Met hulp van studenten en mensen die een baan zoeken, want die hebben er ook wat aan!
0 Reageer als eerste