Archive

Actueel
Zorg
Kleinschalig en vertrouwd

’t Zorghuus in Ysselsteyn

Stel je voor: iemand woont al zijn hele leven in Ysselsteyn, maar moet daar juist in zijn laatste jaren weg omdat er geen geschikte plek voor hem is. Daarom besloten drie dames uit de thuiszorg 10 jaar geleden een oplossing te vinden voor de groeiende groep ouderen in Ysselsteyn. Nu wonen in ‘t Zorghuus Ysselsteyners met geheugenproblemen, dementie of een verstandelijke of meervoudige beperking in hun vertrouwde omgeving. Ze ervaren er dag in dag uit de vertrouwde dorpse sfeer.
In het Polderhofje wonen ouderen zelfstandig, met zorg als dat nodig is.

Gelukkig oud worden in het Polderhofje

Als mensen ouder worden, voelen ze zich soms eenzaam. Ze werken niet meer, verliezen misschien hun partner of worden ziek. Verpleegkundige Jennifer Hofmeijer wilde deze mensen helpen en opende daarom een minidorpje in Anna Pauwlona, speciaal voor ouderen.
Stichting DIVOO verzorgt aai- of knuffeluurtjes in woonzorgcentra

Dieren voor ouderen

Dieren kunnen troosten en knuffelen. Ze maken je aan het lachen en vertellen nooit je geheimen door. Dat geldt voor jong en oud. Jammer genoeg kunnen sommige ouderen niet meer zelf voor een huisdier zorgen. Daarom gaan vrijwilligers van DIVOO samen met hun honden op bezoek bij bewoners van woonzorgcentra.
Bijzonder wonen in ruil voor vrijwilligerswerk

Samen leven in de buurt

Bij Cello-zorg gaan ze voor een inclusieve samenleving, waarin mensen met en zonder beperking samen leven. In ruil voor vrijwilligerswerk mogen drie mensen een tiny house huren op het bosrijke terrein van De Binckhorst in Rosmalen.
Door het hele land zijn een heleboel leuke activiteiten.

Iedereen komt in actie tegen eenzaamheid

De Week tegen eenzaamheid is in volle gang. Door het hele land zijn een heleboel leuke activiteiten, zoals gratis schoonheidsbehandelingen in Oosterhout en een swingend koor in Horn. De Week tegen eenzaamheid duurt nog tot en met 6 oktober.
Samen de natuur beleven

Grijs, Groen & Gelukkig op Zorgerf Buiten-Land

Op Zorgerf Buiten-Land kunnen ouderen met dementie terecht voor dagbehandeling. Sinds kort werken ze samen met IVN Natuureducatie onder het motto ‘Grijs, Groen & Gelukkig’. Verschillende activiteiten brengen ouderen in contact met de natuur. En dat is goed voor een gezonde en gelukkige oude dag, blijkt uit verschillende wetenschappelijke studies.
Jong en oud spelenderwijs verbonden

Iedereen vitaal in Sint Annaland

Het projectteam StallandKERNgezond organiseert activiteiten die de vitaliteit van jong en oud bevorderen. In maart was er een spelletjesochtend voor ouderen en kinderen en binnenkort volgt een wandelvierdaagse met een quiz over voeding en gezondheid.
Twee Exloose dames starten eigen woonzorgvoorziening

Verzorgd Wonen in Exloo

3 april opende Verzorgd Wonen in Exloo zijn deuren. Een oude boerderij aan de rand van het dorp is omgebouwd tot een nieuwe, kleinschalige woonzorgvoorziening voor ouderen.
In het vernieuwde gebouw wonen nu mensen van 0 tot 100.

Hoe is het nu met…. Olde Heem in Kloosterburen

In februari 2017 schreven we over het Olde Heem in Kloosterburen, een veelzijdig zorginitiatief van de lokale dorpscoöperatie. We vroegen initiatiefnemer Anne Hilderink om een update.
Migrante ouderen minder eenzaam

Migrante ouderen minder eenzaam

In Vinkhuizen, een wijk van Groningen, lag een plan voor een buurtbode. We waren benieuwd hoe het nu is, en belden eens op: hoe is het verder gegaan met de buurtbode? Die is er uiteindelijk niet gekomen, vertelt Derya Baran, maar in heel Groningen organiseren we nu wél dagbesteding voor migrante ouderen, om eenzaamheid onder hen te verminderen.