’t Zorghuus in Ysselsteyn

Thema: Zorg
"Heel het dorp heeft zich ingezet. Echt hartverwarmend."

’t Zorghuus in Ysselsteyn

13-11-2019 om 15:52

Stel je voor: iemand woont al zijn hele leven in Ysselsteyn, maar moet daar juist in zijn laatste jaren weg omdat er geen geschikte plek voor hem is. Daarom besloten drie dames uit de thuiszorg 10 jaar geleden een oplossing te vinden voor de groeiende groep ouderen in Ysselsteyn. Nu wonen in ‘t Zorghuus Ysselsteyners met geheugenproblemen, dementie of een verstandelijke of meervoudige beperking in hun vertrouwde omgeving. Ze ervaren er dag in dag uit de vertrouwde dorpse sfeer.

Je thuis voelen

Samen met Annemarie Koonings en Marian Fleurkens ging Karin van Dijck eind 2006 aan de slag: “Toen we op een feestje praatten over zorg in ons eigen dorp, raakte iedereen enthousiast. We wilden ons richten op mensen met dementie of een verstandelijke of meervoudige beperking. Hen een thuis bieden in de veiligheid van het eigen dorp.”

Met z’n allen

De locatie die we op het oog hadden, lag in de kern van het dorp. “Er kwam veel geld beschikbaar, maar er moest nog € 250.000 bij elkaar worden gebracht. Heel het dorp heeft zich daarvoor ingezet: particulieren en bedrijven, van jong tot oud. Echt hartverwarmend.”

Iedereen betrokken

Natuurlijk kostte het flink wat geld om ’t Zorghuus waar te maken. Er werd hard gewerkt om dat geld bij elkaar te halen. Ook bewoners, verenigingen en de bedrijven van Ysselsteyn droegen bij aan het waarmaken van het initiatief: een hele prestatie voor zo’n klein dorp.

5 jaar

’t Zorghuus bestaat inmiddels 5 jaar en het loopt goed. “Er wonen nu 26 mensen. Er zijn 2 groepswoningen voor samen 18 dementerenden en 1 groepswoning voor 8 mensen met een beperking. Een zorgechtpaar en een zorgduo zorgen voor de sfeer en continuïteit.” Heel kleinschalig en vertrouwd dus.

Saamhorigheid is groot

De bewoners van Ysselsteyn blijven betrokken bij ’t Zorghuus. Via de ‘Stichting Vrienden van’ organiseren ze op vrijwillige basis ondersteuning bij allerlei activiteiten. Van uitjes tot de inrichting van de tuin. “De saamhorigheid is nog even groot als in het begin. Daar krijg ik echt een warm gevoel van”, aldus Karin.

 

Op de website www.zorghuus.nl vindt u alle informatie over dit bijzondere initiatief.

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over zorg?
Op de startpagina zorg vind je alle handige links over zorg.