Adopteer een plantsoen

Thema: Voorzieningen
"Wij wilden graag wat meer groen voor het huis."

Adopteer een plantsoen

04-07-2019 om 12:38

Foto: Wellant

In Houten adopteerden bewoners een plantsoen. Samen met leerlingen van Wellant mbo Houten toverden ze een kale stoep om in een kleurrijke tuin vol bloemen en vlinders.

Adoptie

Het idee kwam van de familie Ooms die aan de Tiendhoeve woont en Eric de Rooij die aan de Randhoeve woont. Mevrouw Ooms: “We wonen hier nu bijna twee jaar, en wilden graag wat meer groen voor het huis. Mijn man is actief in de gemeenteraad en vertelde dat we via de gemeente een stuk grond konden adopteren. Van de provincie konden we ook nog subsidie krijgen. Er is heel veel mogelijk om de buurt te vergroenen, als je maar weet waar je aan moet kloppen. Hopelijk inspireert dit anderen om hetzelfde te doen.”

Weg met de tegels

De gemeente Houten zorgde voor de basis. Ze haalden tegels weg uit de brede stoep bij de kruising Randhoeve en Tiendhoeve. Hierdoor ontstond ruimte voor een grote plantsoentuin van 18 meter breed en 6 meter lang. De gemeente heeft ook een boom gedoneerd. Alleen de planten ontbraken nog. De bewoners besloten daarom de tuin te adopteren via de Houtense regeling 'Ons Buiten'. Zij zullen samen het plantsoen onderhouden.

Samenwerking met scholen

De bewoners wilden de tuin graag zelf inrichten en vroegen Wellantcollege mbo Houten om een ontwerp te maken. De wens was een volle tuin, met kleurrijke planten, die ook aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Het plantmateriaal moest milieuvriendelijk zijn, en een deel van de planten wintervast, zodat de tuin in de winter ook een mooie groene blikvanger blijft. Het MBO maakte een beplantingsplan en VMBO-leerlingen legden het plantsoen aan.

Van de buurt, voor de buurt

Het plantsoen ligt aan een drukke weg. Elke dag rijden er honderden auto's langs. De plantsoentuin is nu een prachtige groene blikvanger voor het aankomende verkeer. De hele wijk krijgt hierdoor een groen imago. Maar bovenal is het een project 'van de buurt voor de buurt': een mooie samenwerking tussen de leerlingen van Wellantcollege Houten en hun naaste buren.

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.