In Babylon is plek voor iedereen

Thema: Voorzieningen
"Wonen én voorzieningen runnen bij zorgcentrum de Vijverhof"

In Babylon is plek voor iedereen

20-12-2016 om 10:25

Wonen, welzijn en zorg; vaak zijn het gescheiden werelden. Jammer, vindt Edith Mol. Zij is een van de drijvende krachten achter de vereniging Babylon in Berg en Dal. Een groep mensen die een woon-werkgemeenschap willen stichten op het terrein van zorginstelling de Vijverhof. En die zo op een hele nieuwe manier voorzieningen in stand willen houden.

Weer voorzieningen voor de Vijverhof

Er kwamen steeds minder voorzieningen bij zorginstelling ‘de Vijverhof’ in Berg en Dal. Het restaurant, de kapsalon en het winkeltje zijn dicht. Reden voor een groep mensen uit de omgeving om in actie te komen. Ze willen weer voorzieningen op het terrein, maar dan wel zo dat iedereen profiteert. De oudere bewoners, maar ook mensen uit de omgeving.  

Plek genoeg

Een woon-werkgemeenschap, dat is het idee. Er is namelijk plek genoeg na de sloop van een aantal gebouwen. Een plek waar mensen kunnen wonen én samen kunnen zorgen voor allerlei voorzieningen. Een win-win situatie: goed voor het zorgcentrum en zijn bewoners. Maar ook goed voor de woningmarkt en werkgelegenheid bijvoorbeeld. En een mooie kans om een woon-werkgemeenschap te beginnen, waarin je meer samen met elkaar doet.

Ondernemers

Initiatiefnemer Edith Mol zocht al heel lang naar een plek om zo'n woon-werkgemeenschap te starten. Op deze plek kwam het allemaal samen. “We willen een Grand Café openen, een winkel, een arts- of apotheekpost”, vertelt Edith. “We willen daar graag jonge ondernemers voor aantrekken, want er moet ook gewoon geld verdiend worden.” Die kunnen er trouwens ook komen wonen. “De komende jaren willen we  60 sociale huurwoningen op het terrein gaan bouwen, in verschillende soorten en maten.”  

Hulp van hogerhand

Natuurlijk gaat het niet zomaar. Met alléén motivatie kom je  er niet. “Wij krijgen hulp van de Woningbouwvereniging Gelderland (WBVG), van de directeur in eigen persoon zelfs”, vertelt Edith. "Die hebben al 30 jaar ervaring met woongemeenschappen. Door hulp te zoeken bij zo’n  hogere organisatie geef je je plan meer kans van slagen.”

Wordt vervolgd

Nu de financiering nog. “We onderzoeken nu of de zorginstelling ZZG en de woningcorporaties mee willen doen”, vertelt Edith. "Als dat rond komt kunnen begin 2017 de eerste woningen al gebouwd worden.” Babylon mag nu al een aantal lege gebouwen gebruiken. Daar houden ze bijvoorbeeld filmavonden of lezingen, en er is een huiskamerrestaurant voor bewoners.

Wij duimen voor ze dat het rond komt! Want daar profiteert iedereen van. Een mooi voorbeeld van samen leven en zorgen in een modern jasje!

Lees meer op woonwerkbabylon.nl >>

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.