Boodschappen bij de boer

Thema: Voorzieningen
"Waarom zou je aardappelen uit Polen halen als ze ook hier groeien?"

Boodschappen bij de boer

16-05-2019 om 11:08

In het Overijsselse Broekland redden ze het prima zonder supermarkt. Bewoners kopen hun eten direct bij de boer via voedselcoöperatie 'de Autark'.

Geen supermarkt

Zoals in zoveel plattelandsdorpen is de supermarkt in Broekland een paar jaar geleden gesloten. Daarom startte in 2017 zo'n 10 Broeklanders de voedselcoöperatie 'de Autark'. Dit houdt in dat ze hun voedsel zoveel mogelijk uit de buurt halen, direct van de boer. Leden van de coöperatie kunnen producten bestellen via de speciale website. Op een vaste dag in de week maakt Ralph Mulders een rondje langs de boeren om de boodschappen op te halen. "Waarom zou je aardappelen uit Polen halen als ze ook hier groeien?", zegt Mulders. De mensen kunnen hun bestelling ophalen bij een centraal punt.

Buren ontmoeten

De Autark gaat niet alleen over boodschappen. De coöperatie heeft ook een sterke sociale functie: "Je leert op deze manier je dorpsgenoten kennen," zegt Mulders. Het depot van de voedselcoöperatie, waar ieder zijn bestelling in ontvangst neemt, is de schuur van een gepensioneerd boerenechtpaar. "Door ons hebben deze mensen aanloop", zegt Mulders. En: koffiedrinken is voor de coöperatie even belangrijk als het ophalen van de boodschappen.

Voedsel van dichtbij

Door de producten direct bij de boer in te kopen, worden de mensen veel bewuster van wat ze op hun bord krijgen. De leden inspireren elkaar met allerlei ideeën, bijvoorbeeld over duurzame landbouw, samen traditionele streekgerechten bereiden en zelfs bierbrouwen. De producten hoeven niet per se biologisch te zijn, zolang het maar op een verantwoorde manier gemaakt is. Diervriendelijkheid, duurzaamheid en gezonde voeding zijn belangrijk. Zo helpt de voedselcoöperatie ook nog mee aan een betere wereld.

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.