Burenhulp in Nijverheid

Thema: Verenigingen
"Tuinonderhoud is vaak een probleem voor ouderen."

Burenhulp in Nijverheid

07-11-2018 om 11:00

In de Hengelose (Ov) wijk Nijverheid helpen buren elkaar via de Stichting Bewonersbedrijf Noaberwijk. Zij organiseren activiteiten en voorzieningen die de wijk mooier, schoner en leefbaarder maken.

Tuinonderhoud en vervoer

Een paar jaar geleden wilde zorgorganisatie Carint graag weten wat de oudere bewoners van Nijverheid nodig hadden om langer thuis te blijven wonen. Uit dit onderzoek bleken de bewoners regelmatig moeite te hebben met het regelen van vervoer naar bijvoorbeeld de tandarts of fysiotherapeut. Ook het tuinonderhoud werd vaak als probleem genoemd. “Nijverheid is een groene wijk met grote tuinen,” vertelt Henk Leunk, penningmeester van Noaberwijk. “Als mensen ouder worden, wordt dat ze al snel te zwaar.”

Startsubsidie

Een groep vrijwilligers besloot ermee aan de slag te gaan. “Dat sociale zit er gewoon in,” zegt Henk. “Ik vind het belangrijk om wat te betekenen voor een ander.” De groep maakte een plan van aanpak en vroegen een startsubsidie aan bij het LSA (Landelijk Samenwerkingsverband van Actieve bewoners). Begin 2016 kwam het goede nieuws dat ze de subsidie kregen. “Met dat geld hebben we de organisatie opgezet. De eerste twee jaar heeft een betaalde coördinator ons geholpen, maar nu doen we alles met 12 actieve vrijwilligers.”

Toekomstplannen

Alle wijkbewoners kunnen tegen een kleine vergoeding hulp krijgen met de tuin of vervoer. “Het mooie van onze vervoersdienst is dat de mensen nooit lang hoeven te wachten,” aldus Henk. “Bij de regiotaxi is het maar afwachten wanneer hij je weer komt ophalen.” De stichting organiseert ook koffieochtenden in het buurthuis en creatieve workshops. De basis van Noaberwijk is nu gezet, maar Henk heeft nog wel toekomstplannen: “De vereenzaming neemt toe, dat merk je aan alles. Het zou mooi zijn als er 1 of 2 keer per week iemand langs gaat bij die eenzame mensen. Eens kijken of we die kant op kunnen.”

 

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over verenigingen?
Op de startpagina verenigingen vind je alle handige links over verenigingen.