Buurkracht brengt buren op ideeën

Thema: Voorzieningen
"Samen energie besparen was zo’n groot succes dat Buurkracht besloot om uit te breiden."

Buurkracht brengt buren op ideeën

11-09-2019 om 09:52

Wat begon als een actie om samen energie te besparen, groeide uit tot een app voor allerlei leuke ideeën voor de buurt. Ondertussen hebben al heel wat buren hun krachten gebundeld met hele mooie resultaten.

Samen energie besparen

Buurkracht is bedacht door netwerkbedrijf Enexis Groep. Enexis is een bedrijf dat de netwerken voor elektriciteit en gas beheert. Zij vinden het belangrijk dat mensen minder energie gebruiken. Daarom begonnen ze met steun van gemeenten en provincies Buurkracht, een platform dat buurtgenoten bij elkaar brengt om energie te besparen. Want samen is dat een stuk makkelijker en leuker. En samen krijg je vaak inkoopvoordeel, waardoor je goedkoper uit bent. Een buurtbegeleider van Buurkracht kijkt mee en geeft advies. Op de website kunnen bewoners hun energieverbruik bijhouden.

Handige app

Samen energie besparen was zo’n groot succes dat Buurkracht besloot om uit te breiden. Ondertussen ondersteunen ze allerlei andere buurtinitiatieven. Dit doen ze door mensen bij elkaar te brengen en ze te ondersteunen met tips, trucs en tools, zoals de buurkracht-app en de website. Vooral de app is een groot succes. Met één druk op de knop voeg je jouw idee toe. Je buren kunnen ‘m meteen zien en direct aanhaken. Nog geen eigen idee? Misschien je buren al wel! Kijk daarvoor in de app. Je ziet direct welke activiteiten en buren online zijn. Ook al ken je die (nog) niet. Met één klik doe je mee aan acties of kom je in contact met je buren. Zo gauw er een nieuwe activiteit in jouw buurt online komt, krijg je bericht.

Mooie dromen worden werkelijkheid

Overal in het land zijn al mooie dromen werkelijkheid geworden. De Haarlemse Anouk wilde graag een straat vol bloemen en groen. En ze was niet alleen. De buurt ging aan de slag met bloembakken, boomspiegels en geveltuinen. Er kwam zelfs steun van de gemeente. In Sauwerd-Wetsinge en Adorp sloot in 2016 de enige supermarkt. Wat nu? Dorpsgenoten staken hun handen uit de mouwen en starten een eigen broodboetiek. En daar bleef het niet bij. Nu draaien ze samen een dorpswinkel annex duurzaam dorpseethuis. Een groep buren uit Barsbeek boksten het samen voor elkaar om binnen 24 uur genoeg geld ophalen voor een AED voor de buurt. Met hun enthousiasme en met behulp van de buurkracht-app.

Kijk voor meer informatie en de buurkarcht-app op www.buurkracht.nl

 

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.