Buurtbus de Meije

Thema: Voorzieningen
"Voor veel mensen is de Buurtbus de enige manier om in de stad te komen. "

Buurtbus de Meije

15-11-2018 om 11:31

In de omgeving van Bodegraven rijden twee buurtbussen rond. De chauffeurs zijn allemaal vrijwilligers. “Zonder de Buurtbus kunnen veel mensen hier niet wegkomen.”

Kleine bussen

Vereniging Buurtbus de Meije verzorgt twee lijndiensten: tussen Bodegraven en Woerden en tussen Bodegraven en Alphen aan den Rijn. De bussen rijden dwars door het Groene Hart. De weggetjes zijn daar smal en in het natuurgebied De Meije is vrachtverkeer niet toegestaan. Daarom worden er kleine bussen gebruikt, waar maximaal 8 passagiers in passen. Dat is niet genoeg voor een commerciële buslijn met een betaalde chauffeur. Vandaar dat Buurtbus de Meije is aangewezen op vrijwilligers. ARRIVA regelt de bussen en alle apparatuur, de vereniging zorgt voor de chauffeurs.

Van directeuren tot arbeiders

Ronald Moes is al enige jaren als chauffeur en secretaris bij de vereniging betrokken. “We hebben een groep van ongeveer 50 vrijwilligers,” vertelt hij. “95% van de chauffeurs is gepensioneerd. Het mooie is dat er van allerlei slag bij zit; van directeuren tot arbeiders. Gemiddeld rijden ze 3 uur per week. Ze rijden op vaste tijden, zodat ze weten waar ze aan toe zijn. De jongste chauffeur is 24 en de oudste 76. Veel mensen zouden wel langer door willen, maar 76 is de leeftijdsgrens van ARRIVA. Het is een hechte club geworden, iedereen kent elkaar. Eens per jaar organiseren we een etentje of een dagje uit. De partners mogen dan ook mee.”

Persoonlijk tintje

Het zijn vooral scholieren en ouderen die gebruik maken van de Buurtbus. “Niet iedereen heeft een auto,” zegt Ronald. “Voor hen is de Buurtbus de enige manier om in de stad te komen. Ouderen kunnen een dagje naar de markt, studenten rijden mee naar het station. Veel scholieren gaan ‘s zomers op de fiets naar school, maar in de winter nemen ze liever de Buurtbus.”  Het voordeel van de kleine bussen en de vrijwillige chauffeurs is dat het vervoer een persoonlijk tintje krijgt: “We hebben gewone bushaltes, maar onze chauffeurs stoppen ook als iemand op een andere plek langs de route zijn hand opsteekt. Zolang het veilig is natuurlijk.”

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.