De Cultuurkerk in Winssen

Thema: Voorzieningen
"We wilden een plek maken waar mensen uit de omgeving elkaar kunnen ontmoeten."

De Cultuurkerk in Winssen

06-02-2019 om 15:15

Een mooie oude kerk in Winssen stond al jaren leeg. Een groep bewoners besloot daar wat aan te doen. Nu komen er allerlei leuke activiteiten in de kerk.

Liefde op het eerste gezicht

Toen Kirsten Jeurink haar nieuwe huis ging bezichtigen, werd ze meteen verliefd op het uitzicht vanaf het bankje bij de voordeur. “Je zou hier maar wonen,” dacht ze. “Met zo’n mooi oud huis achter je en zo’n geweldig uitzicht voor je.” Wat ze zag? Een prachtige oude wilg met daarachter de protestants hervormde kerk. Toen ze er eenmaal woonde, viel het op dat er maar weinig met het kerkje gebeurde. “De kerk stond daar maar mooi te zijn,” vertelt Kirsten. “Er is in twee jaar tijd maar één keer een bruiloft geweest, verder bleef het stil. Dat is toch zonde?”

Enthousiaste plannen

Het leek Kirsten en haar vriend Koen leuk als het gebouw een nieuw leven zou krijgen als cultuurkerk. “We wilden een plek maken waar mensen uit de omgeving elkaar kunnen ontmoeten,” zegt Kirsten. “Cultuur is misschien een beetje een eng woord, maar we maken het niet te ingewikkeld. We dachten aan muziek, filmavonden en activiteiten voor de kinderen.” Ze presenteerden hun idee aan de wijkvereniging. Die was meteen enthousiast. “Met een kleine groep dorpsgenoten hebben we een stichting opgezet, zodat we geld konden aanvragen bij de gemeente en verschillende fondsen.”

Proefdraaien

“In december hebben we proefgedraaid,” vertelt Kirsten. “We hadden een tentoonstelling van wel 200 kerststallen. Er was muziek, glühwein en warme chocolademelk. Zelf heb ik voor de kinderen het kerstverhaal voorgelezen. Daarna maakten de kinderen schilderijen over het verhaal. Die hebben we ook bij de tentoonstelling opgehangen.” Kirsten is vooral blij met alle hulp die ze kregen. “De tweedehands winkel gaf ons een gratis piano. Iemand had nog een grote kerstboom over en weer iemand anders haalde extra kerstversiering van zolder. Zo gaan die dingen hier. De mensen vinden het fijn als je iets doet om het dorp nieuw leven in te blazen.”

Officiële opening

Op dit moment krijgt de kerk een opknapbeurt. Vrijwilligers verven de binnenkant en de verwarming wordt verbeterd. In het voorjaar is de officiële opening van de Cultuurkerk Winssen. “We willen de ruimte verhuren voor kleinschalige activiteiten, zoals vergaderingen. De dorpskroeg doet dan de catering. Met het geld dat we daarmee verdienen willen we uiteindelijk elke week een leuke activiteit voor het dorp organiseren.” 

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.