De Thuisbus in Woerden

Thema: Voorzieningen
"“Veel mensen zoeken alleen wat gezellig¬heid en een kopje koffie.”"

De Thuisbus in Woerden

03-05-2019 om 14:38

In Woerden rijdt er drie keer in de week een bijzondere bus door de wijken. Bij de Thuisbus kunnen (eenzame) ouderen gratis koffie drinken en een praatje maken. Het is een groot succes.

Gezelligheid tegen eenzaamheid

De Thuisbus is een mobiele ontmoetingsplek voor ouderen in de eigen wijk. Het idee komt van de stichting Thuishuis Woerden. De stichting heeft al veel ervaring met ouderen, onder wie veel eenzaamheid is. Ze wil hier graag wat tegen doen. "Het merendeel van de ouderen woont alleen,” zegt vrijwilligerscoördinator Lotte Ruyten. “Hun netwerk wordt alleen maar kleiner. Het is een stille groep. Ze klagen niet.'' De Woerdense stichting runt onder meer het Thuishuis, waarin alleenstaande ouderen samen in een groot huis wonen, en heeft initiatieven als het OuderMaatje en het onlangs bekroonde AutoMaatje opgezet.

Groot succes

De Thuisbus is een geschenk van het VSB-fonds. De stichting heeft de camper gekocht via Marktplaats. De speciale camper ging in mei 2018 eerst als proef de wijken in om (eenzame) ouderen een praatje en gezelligheid te bieden middels een bakje koffie. De bus moest de gezelligheid bieden, die de ouderen van oudsher thuis gewend zijn. Een soort huiskamer. "Luifel uit, terras eronder en gratis koffie,'' legt Ruyten uit. Het was meteen een groot succes. We hebben wel eens vijftig mensen bij de Thuisbus gehad,” vertelt Lotte.

Behoefte

“Er is duidelijk behoefte aan een laagdrempelig en makkelijk bereikbare en vrijblijvende plek waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten’’, zegt Ruyten. Vandaar dat de stichting vanaf maandag drie middagen per week in de Woerdense wijken aanwezig zal zijn: „Vorig jaar was eigenlijk een proefperiode. Die proef was echt succesvol en daarom willen wij uitbreiden. Daarvoor zoeken wij nog vrijwilligers die als gastheer of -vrouw kunnen optreden, die ouderen op hun gemak stellen en eventueel even helpen om bij de bus te komen.’’

Wil je meer weten over de Buurtbus in Woerden, of wil je helpen? Kijk dan op de website van het Thuishuis.

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.