De Vriendelijke Transformatie in Uden

Thema: Verenigingen
"Jong & Oud kunnen veel van elkaar leren."

De Vriendelijke Transformatie in Uden

14-03-2019 om 11:00

Eenzaamheid is een groot probleem, vooral onder ouderen. Volgens het Nationaal Ouderenfonds voelt maar liefst 1 op de 4 ouderen zich eenzaam. Gelukkig zijn er overal in het land projecten die hier iets aan doen. De Vriendelijke Transformatie uit Uden is hier een bijzonder voorbeeld van.

Jong & Oud

De Vriendelijke Transformatie bestaat uit een groep jongeren die zich inzetten voor een socialer, gelukkiger en gezonder Nederland. De 22-jarige Ruben Verzijl is het brein achter deze stichting. Met het project ‘Jong & Oud’ koppelt hij jongeren aan ouderen. “Wij geven ouderen niet graag het ‘stempeltje’ eenzaam,” zegt Ruben. “De organisatie kijkt liever naar het talent van de mens, waarna bijvoorbeeld een koppeling wordt gemaakt met een jongere met hetzelfde talent.”

Huilend van eenzaamheid

Een tijd geleden hielp Ruben Verzijl zijn moeder pakketten voor DHL te bezorgen. Een van de deuren die ze langsgingen werd geopend door een oudere man, die Verzijl verhalen begon te vertellen en niet meer ophield. Totdat de jongen zei dat hij écht verder moest. Terwijl hij met zijn moeder weg liep, keek hij nog een keer om. “Die man stond huilend voor het raam,” vertelt Ruben. “Dat was het moment dat ik de ingeving kreeg om deze eenzame mensen te helpen.”

Talent

De ouderen voor het project worden geselecteerd door de medewerkers van verzorgingshuizen. Zij kijken vooral naar de talenten van de bewoners. Dan blijkt bijvoorbeeld dat Katrien kokkin geweest is in een vijfsterren restaurant. Harry heeft ooit met het eerste van Willem II mee mogen trainen. Vervolgens worden, vanuit middelbare scholen, jongeren op basis van hún talenten aan de ouderen gekoppeld. Zo is er bijvoorbeeld een jongen die graag bestuurskundige wil worden, en die iedere week met een oudere man praat over politiek.

Samen voetbal kijken

Ruben ziet dat door het project de eenzaamheid van de ouderen vermindert. “Sommige ouderen zeggen dat ze de hele week uitkijken naar het uurtje dat de jongere langskomt.” Het is de bedoeling dat verzorgingshuizen ook matches gaan maken tussen ouderen met dezelfde talenten of interesses. De Vriendelijke Transformatie krijgt hierbij hulp van allerlei organisaties, zoals voetbalclubs waar ouderen en jongeren samen naar voetbal kunnen kijken. Ruben: ‘Van beide partijen horen we dat ze het een succes vinden.’

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over verenigingen?
Op de startpagina verenigingen vind je alle handige links over verenigingen.