Een automaat voor Leuth

Thema: Voorzieningen
"Ik heb de vraag altijd bekeken vanuit leefbaarheid"

Een automaat voor Leuth

06-12-2017 om 14:16

Een gemeente die een geldautomaat mee financiert, dat was bijzonder. Maar de vurige wens vanuit het dorp was er al jaren, dus waarom niet?

Leuth vergrijst. Geld opnemen kon wel bij de kassa van de Spar, maar veel ouderen voelden zich daarbij niet op hun gemak. Naar een pinautomaat was het 7 kilometer rijden. Lastig voor ouderen, ook onhandig voor andere dorpsbewoners. Want in dorpen speelt contant geld nog steeds een belangrijke rol.

Dus toen kwam in 2014 het initiatief van de RegioBank en dacht ik direct aan Leuth. Het draagvlak bij de bewoners was er, nu nog andere partijen mobiliseren. De lokale RegioBank en de Spar wilden meewerken. 

Goed, dacht ik, als zij aan het initiatief willen bijdragen dan wil ik ook wel over een aanjaagbudget nadenken. 10.000 euro kostte het de gemeente. De prijs van een gemiddeld speeltoestel. Natuurlijk werd de vraag gesteld: moet een gemeente een commercieel initiatief steunen. Maar ik heb het altijd bekeken vanuit leefbaarheid en het ook uit het budget voor bewonersinitiatieven gefinancierd.  Maar uiteindelijk moet de automaat natuurlijk zichzelf kunnen bedruipen. 

Draagvlak was er en partijen die  het risico durfden te nemen ook voor de langere termijn. En dan is het hartstikke mooi als je als gemeente zo’n belangrijke voorziening kunt helpen realiseren. De RegioBank kende het dorp, de Spar zag het zitten en stelde ruimte beschikbaar. Het ging, kortom, heel soepel. De bewoners en Leuth Actief blij. En de geldautomaat: die is er nog steeds.

En zo groeide ook mijn contact met de RegioBank. Behalve wethouder was ik ook bestuurslid en nu voorzitter van de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen. Ik belandde in de adviesraad die ideeën uitwisselt over thema’s in dorpen, zoals zorg, eenzaamheid en voorzieningen. Uiteindelijk uitmondend in het platform dat we nu kennen als VoordeBuurt.

 

 

Leidy van der Aalst
Voorzitter Landelijke vereniging voor Kleine Kernen (LVKK)
Oud wethouder van de voormalige gemeente Ubbergen(2002-2015) 
Gemeente Ubbergen behoort nu tot de gemeente Berg en Dal

 

 

 

 

 

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.