Eexterveen, een dorp voor jong en oud

Thema: Voorzieningen
"Het is vrijwilligerswerk, maar in de praktijk had ik er een dagtaak aan"

Eexterveen, een dorp voor jong en oud

27-02-2018 om 12:08

Veel dorpen doen moeite om ervoor te zorgen dat ouderen zo lang mogelijk in hun eigen dorp kunnen blijven. Maar in het Drentse Eexterveen snappen ze dat het net zo belangrijk is het om je jóngeren in het dorp te houden. Dorpsbewoners zetten zich daarom in voor 10 betaalbare nieuwe starterswoningen in het dorp.

Zelf de kar trekken

Het idee komt van de Vereniging Dorpsbelangen Eexterveen. Voorzitter Jan Roelof Vos zag met lede ogen aan hoe jongeren het dorp verlieten, omdat er geen geschikte woonruimte te vinden was. Hij zag ook dat een reguliere gang van zaken, via de Gemeente en een projectontwikkelaar, veel te lang duurt: “In de tussentijd vertrekken de jongeren alsnog.” Daarom heeft de vereniging de kar zelf getrokken. Ze lieten de nodige onderzoeken uitvoeren, dienden de bouwaanvraag aan en onderhandeleden met de aannemer over een acceptabele bouwprijs. Ook de grond konden ze voordelig bemachtigen, dankzij een boer met sympathie voor de zaak.

Volwaardige woning

Het resultaat mag er wezen. Het zijn volwaardige woningen geworden, met 4 slaapkamers voor een zacht prijsje: Een tussenwoning kost €110.000,- en een hoekwoning €135.000,- vrij op naam. Daarmee is de financiering zelfs haalbaar voor een jongere met een minimumloon. Bovendien zijn de woningen groot genoeg om een gezin in stichten, zodat ze niet binnen een paar jaar weer hoeven te verhuizen. Op dit moment zijn 5 van de 10 woningen opgeleverd en bewoond. De 5 overige woningen zijn al verkocht en worden dit jaar gerealiseerd. Om er zeker van de te zijn dat er ook echt jongeren in deze bijzondere woningen terecht komen, worden er enkele eisen gesteld. De kopers mogen niet ouder zijn dan 35 en het moet om hun eerste koopwoning gaan.

Kennis delen

In Eexterveen heeft de bouw van betaalbare starterswoningen ervoor gezorgd dat het dorp minder vergrijst. Het heeft wel heel wat voeten in aarde gehad. “Het is vrijwilligerswerk, maar in de praktijk had ik er een dagtaak aan,” Zegt Jan Vos. Daarom adviseert hij nu andere dorpen bij soortgelijke projecten, onder andere in Nieuw-Roden. Door kennis te delen komen andere projecten makkelijker van de grond. Niet iedere vereniging voor dorpsbelangen heeft een voorzitter die zijn sporen in de bouwwereld heeft verdiend, maar dat hoeft in zijn ogen geen beletsel te zijn. Het recept voor een succesvolle aanpak begint volgens Vos met de bereidheid van een vereniging om veel tijd te steken in de voorbereiding van een plan.
 
In 2017 was Eexterveen samen met 27 andere dorpen in de race voor de dorpsvernieuwingsprijs van de Landelijke Vereniging Kleine Kernen. En al wonnen ze hem niet; wij vinden het een inspirerend idee! 

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.