Geven maakt rijk

Thema: Voorzieningen
"Het zijn vaak kleine dingen die een groot verschil maken."

Geven maakt rijk

29-10-2019 om 09:23

Dat het zakenleven meer is dan alleen geld verdienen bewijst stichting ANDERS uit Drechtsteden. Honderden lokale bedrijven bieden gratis hulp aan mensen die dat nodig hebben. Dat kan van alles zijn: een reparatie, advies, of een nieuwe fiets.

Ondernemers uitdagen om te geven

In 2016 besloot ondernemer Robert de Heer dat hij iets goeds voor de wereld wilde doen. Hij werd geïnspireerd door de film ‘Pay it forward’, waarin de ene goede daad wordt doorgegeven met een andere goede daad. Hij richtte stichting ANDERS op om ook andere ondernemers uit te dagen kwetsbare mensen te ondersteunen. “De wereld is een prachtige plek, vol mooie mensen en middelen,” legt hij uit. “Er is genoeg voor iedereen. Alleen is de realiteit dat niet altijd iedereen ‘genoeg’ heeft. Wat zou het onszelf en de wereld om ons heen mooier maken wanneer we onszelf beschikbaar stellen voor de nood van een ander.”

Hulp vragen

Het idee is eigenlijk heel simpel: Iemand die hulp nodig heeft zoekt contact met stichting ANDERS. Dat kan via de website, maar ook door te bellen, mailen, sociale media, of maatschappelijke organisatie. Vervolgens kijkt stichting ANDERS of deze vraag geschikt is. Soms komt er een medewerker op huisbezoek om de hulpvraag beter te bespreken. Als alles in orde is, zoekt stichting ANDERS in haar adressenboekje om een ondernemer te zoeken die kan helpen.

Pay it Forward

Stichting ANDERS vraagt de mensen niet om iets terug te doen voor de hulp, maar om de goede daad juist door te geven aan iemand anders die hulp nodig heeft. Vooruitbetalen, of Pay it forward op zijn Engels. Iedereen mag zelf bepalen hoe. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. De tuin van een buurman wieden bijvoorbeeld, een hond uitlaten, of collecteren voor een goed doel. Het is belangrijk dat iedereen doet waar hij of zij goed in is, zodat iedereen kan ervaren hoe fijn het is om iets voor een ander te doen.

Groot succes

Inmiddels zijn er al meer dan 300 bedrijven betrokken uit Rotterdam en de Drechtsteden betrokken bij Stichting ANDERS. Er zit echt van alles tussen; advocaten, fietsenwinkels, hoveniers, noem maar op. Een verf- en behangwinkel heeft pasgeleden een moeder en haar dochters geholpen om hun appartementje op te knappen. Zelf konden ze dat niet betalen en ze kwamen net uit een moeilijke periode. Met een fris interieur kunnen ze een nieuwe start maken met hun leven. Een bedrijf dat springkussens verhuurt leende er een paar gratis uit voor een kinderfeest in Rotterdam. Een slechtziende man kreeg van een elektronicazaak uit  Nieuw Lekkerkerk een tweedehands laptop met een extra groot scherm. Nu kan hij zijn administratie beter doen en skypen met zijn familie in Tunesië. Het zijn vaak kleine dingen die een groot verschil maken.

Kijk voor meer info op de website van stichting ANDERS

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.