Groene buurtprojecten: sociaal en duurzaam

Thema: Voorzieningen
"Via Groen Dichterbij kunnen bewoners kennis en diensten uitwisselen en inspiratie opdoen. "

Groene buurtprojecten: sociaal en duurzaam

10-12-2018 om 11:50

Steeds meer mensen gaan samen aan de slag met een groen buurtproject, bijvoorbeeld op een schoolplein, een braakliggende plek in de buurt of de tuin bij een zorginstelling. Zo worden straten en buurten in Nederland groener en gezelliger. Groen Dichterbij helpt bewoners daarbij.

Groen Dichterbij

Groen Dichterbij helpt mensen om als buurt, straat of wijk samen aan de slag te gaan met het ‘vergroenen’ van de omgeving. Via Groen Dichterbij kunnen bewoners kennis en diensten uitwisselen en inspiratie opdoen. Het doel is de sociale samenhang in de buurt verbeteren en tegelijkertijd de natuur een boost geven. In 2012 zijn IVN, het Oranje Fonds, Buurtlink.nl en SME Advies, met ruimhartige steun van de Nationale Postcode Loterij, gestart met het project Groen Dichterbij. Vanaf 2015 wordt Groen Dichterbij uitgevoerd door IVN en SME Advies.

Voorbeelden in het hele land

Groen Dichterbij heeft al heel wat lokale initiatieven geholpen. In Maastricht ligt bijvoorbeeld het Ursulinenklooster. Een aantal jaar geleden zijn de laatste zusters hier vertrokken. Daarna is er een zorgstichting in het gebouw getrokken. Een medewerkster zag de binnenplaats en het begon meteen te kriebelen: Nu ligt er een prachtige kruidentuin. In het Groningse Westerbroek besloten drie dames een oude boomgaard in ere te herstellen. Het gebied is eigendom van Natuurmonumenten, maar omdat zij in het gebied lange tijd de natuur haar gang heeft laten gaan, was het helemaal verwilderd. De bewoonsters wilden dit unieke stukje Westerbroek weer begaanbaar maken. Dat is gelukt.

Ook aan de slag?

Op de website van IVN vind je nog veel meer voorbeelden van groene buurtprojecten. Ook staat er uitgebreid beschreven hoe je zelf een groen buurtproject kunt opzetten. Heb je een tip voor of van projecten in je regio? Ben je op zoek naar vrijwilligers? Of heb je een andere vraag? Het Support Team is er voor jou! Stuur je oproep, uitnodiging of vraag naar het Support Teamlid in jouw regio en maak zo gebruik van landelijke Groen Dichterbij-kennis. 

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.