Hoe is het nu met…. Buurtbos Nieuwland?

Thema: Voorzieningen
"Het idee ‘trimparcours’ is een heuse openlucht sportschool geworden"

Hoe is het nu met…. Buurtbos Nieuwland?

06-02-2018 om 15:12

In november 2016 schreven we over het Buurtbos in de Amersfoortse wijk Nieuwland, een bewonersinitiatief op de geluidswal langs de A1. We vroegen initiatiefnemer Rob Croes hoe het bos er nu bij staat.

Natuurspeeltuin

Het Buurtbos is een onderdeel van een masterplan dat de buurtbewoners in samenspraak met de gemeente voor het groen in hun wijk opstelden. Ondertussen is ook een natuurspeeltuin gerealiseerd, dankzij subsidie van Jantje Beton en sponsorbijdragen van lokale ondernemers. Gemeente Amersfoort deed de speeltuin twee omgezaagde beuken cadeau. De ene was ziek en de andere stond gevaarlijk scheef langs een wandelpad. Nu krijgen ze een nieuw leven als klimboom. Naast klimmen kunnen kinderen hier ook met een waterpomp spelen en door een tunnel kruipen.

Moestuinen en wijngaard

Eigenlijk is het hele idee van het Buurtbos begonnen met de moestuintjes. Twee buurvrouwen wilden een groentetuin aanleggen in de grasstrook tegenover hun huis. De gemeente stemde hiermee in en haalde de zoden voor ze weg. Nu liggen er een stuk of tien moestuinen naast elkaar. Tegen de zonnige helling van de geluidswal is een wijngaard aangelegd. Het duurt een paar jaar voor de productie van de ranken goed op gang is, maar dan is het de bedoeling om er wijn van te laten maken. Een echte Chateau Wildeman.

Mondriaan bankjes

In september 2017 zijn er twee bankjes op de geluidswal geplaatst. Ook deze zijn door lokale ondernemers gesponsord. Twee buurtgenoten, Margaretha Heimensen en Odette Dankaart, beschilderden de banken in Mondriaan-stijl. “Dit ter ere van het Mondriaan jaar,” laat Odette weten. In het oorspronkelijke masterplan waren veel meer bankjes ingetekend. Verschillende bewoners kwamen hiertegen in het verweer, omdat ze vreesden voor overlast van eventuele hangjongeren. Na aanpassing van het plan bleven er dus nog maar twee bankjes over, maar dat is nog altijd beter dan niets.

Rondje Sport

Het laatste onderdeel van het masterplan bestaat uit een trimparcours. “Maar dat is een beetje uit de hand gelopen,” aldus Rob Croes. In plaats van een simpele routemarkering voor hardlopers, wordt er een heus calisthenics-veld aangelegd, een soort openlucht sportschool. Stichting Buurtinitiatief vroeg hiervoor een subsidie aan bij Indebuurt033. Omdat het plan bijdraagt aan ontmoetingen tussen jong en oud, is de subsidie toegekend. Studenten van de sportacademie ROC Midden Nederland werkten het Rondje Sport verder uit en hun collega’s van de IT-afdeling maken een app om prestaties bij te houden en ontmoetingen in de buurt gemakkelijk te maken. Naar verwachting is het Rondje Sport dit voorjaar gereed.

Klankbordgroep

Als het trimparcours straks gereed is, is het voorlopig even klaar met de plannen van Stichting Buurtinitiatief. Zoals Rob in het vorige artikel al zei, is Nieuwland een typische VINEX-wijk, met veel werkende gezinnen. Hoewel de meeste mensen enthousiast zijn over alle initiatieven, hebben ze in de praktijk maar weinig tijd om eraan mee te werken. Het kleine clubje actieve buurtbewoners zal de komende tijd druk zijn met het vertegenwoordigen van de buurtbelangen in een klankbordgroep tijdens de verbreding van de A1. Dat is natuurlijk ook een belangrijke taak.

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.