Hoe is het nu met… de starterswoningen in Beltrum?

Thema: Voorzieningen
"Om inwoners in het dorp te houden heb je de juiste woningen nodig."

Hoe is het nu met… de starterswoningen in Beltrum?

26-09-2018 om 10:26

Vorig jaar schreven we hoe de bewoners van Beltrum zich inzetten voor de leefbaarheid in hun kleine dorp. Ze waren bijvoorbeeld bezig met het bouwen van betaalbare starterswoningen. Hoe is het daarmee afgelopen?

Kulturhus

Beltrum timmert goed aan de weg om hun dorp leefbaar te houden. Zo organiseerden de bewoners een nieuw Kulturhus. “Twee jaar geleden moesten het verpleeghuis en dorpshuis dicht”, vertelt – de nog jonge - voorzitter Bas Hommelink. “We hebben toen met alle inwoners afgesproken dat we dat niet zouden laten gebeuren en dat we samen zouden opstaan om ons eigen dorp levend te houden. Wij hebben op heel veel verschillende vlakken samen ideeën bedacht over hoe je kunt omgaan met vergrijzing en krimp. Over de zorg, wonen, jongeren, evenementen, noem maar op.”

Starterswoningen

Om inwoners in het dorp te houden heb je de juiste woningen nodig. En daar zit nou net het probleem: jongeren en ouderen kunnen geen geschikte woning vinden, er is geen doorstroom. In Beltrum brachten ze dus in kaart wat er nodig was aan woningen. “We zetten nu een enquête uit, iedere dinsdag zijn er deskundigen in het Kulturhus en we leggen huisbezoeken af. We willen precies weten wat de vraag is”, zegt Hommelink. Het is een mooi voorbeeld van hoe bewoners zélf actie ondernemen.” De jongeren staken hun handen uit de mouwen en gingen aan de slag met het realiseren van hun droomhuis.

Binnenkort is de housewarming!

Deze week berichtte de NOS dat de woningen zo goed als klaar zijn: “De straat is inmiddels opgeleverd en Brent en zijn vrienden zijn nu druk bezig de laatste vloertjes en het behangen van muren. Deze week zijn de eerste verhuizingen, dus de housewarmings zullen vast niet lang op zich laten wachten. En er valt wat te vieren, want zonder dit project was een woning kopen in zijn geliefde dorp een erg lastige klus geworden. "Dan had ik nog een paar jaar bij mijn ouders moeten wonen om te sparen. Maar gelukkig kwam dit op mijn pad."

Te groot en te duur

De bevolking van Beltrum krimpt. Veel bewoners zijn 70+. Dat betekent dat hun huizen vroeg of laat leeg komen te staan. Eigenlijk is het dus een beetje vreemd om nieuwe huizen te bouwen. Het probleem is dat deze huizen te groot en te duur zijn voor de meeste jonge starters. Daarom is het toch nodig om nieuwe huizen te bouwen. Of is er misschien een andere oplossing te bedenken?

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.