Hoe is het nu met…. Olde Heem in Kloosterburen

Thema: Zorg
"“Omdat de bewoners lekker bezig zijn, blijven ze een stuk langer vitaal.”"

Hoe is het nu met…. Olde Heem in Kloosterburen

20-02-2018 om 14:12

In februari 2017 schreven we over het Olde Heem in Kloosterburen, een veelzijdig zorginitiatief van de lokale dorpscoöperatie. We vroegen initiatiefnemer Anne Hilderink om een update.

Van 0 tot 100
Vorig jaar rond deze tijd woonden er 20 mensen in het voormalige verzorgingshuis. Nu zijn het er meer dan 40. De groep is zeer divers: er wonen verstandelijk gehandicapten, ouderen met een zorgvraag, maar ook senioren die het gewoon fijn vinden om beschermd zelfstandig te wonen. Daarnaast zit er ook een kinderopvang in het gebouw. “We hebben hier mensen van 0 tot 100,” zegt Anne trots. De dorpscoöperatie is een professioneel bedrijf met zeer diverse kennis in huis. Er staan psychiaters, dementie-experts en verpleegkundigen op de loonlijst. Er is een zorgsteunpunt waar mensen een persoonlijk antwoord op hun zorgvragen krijgen.

Vitaliteit
Tijdens de voorbereiding van het zorginitiatief is uitgebreid gesproken met ouderen en gehandicapten in Kloosterburen. Uit deze gesprekken bleek dat de toekomstige bewoners het vooral belangrijk vinden om als individu gezien te blijven worden, zelfs als ze aan het dementeren zijn. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat ze zo lang mogelijk autonoom willen blijven. Daarom hebben alle bewoners werk; ze helpen mee in de huishouding, de tuin, of in de timmerwerkplaats. Sommige gehandicapten hebben een baan bij een boer, een garage, of de supermarkt. Omdat de bewoners lekker bezig zijn en werk doen dat gewaardeerd wordt, blijven ze een stuk vitaler dan in reguliere verzorgingstehuizen.

Eigen keuze
Het is een vrije keuze om te werken of niet, maar in de praktijk doet iedereen mee. Dit wordt mooi geïllustreerd door een voorbeeld van een jongeman met een geestelijke beperking. In eerste instantie had deze bewoner geen zin om te werken. Hij is toen niet gedwongen, zijn keuzevrijheid werd gerespecteerd. Maar al snel begon de jongeman zich te vervelen. Hij zag dat iedereen lekker bezig was, behalve hij. Het verzorgend personeel ging met hem in gesprek en zo kwamen ze op een mooie klus: de jongeman heeft een vijver aangelegd. Sindsdien zit deze bewoner veel lekkerder in zijn vel.

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over zorg?
Op de startpagina zorg vind je alle handige links over zorg.