Hoe realiseer je een zorginitiatief?

Thema: Voorzieningen
"De kunst is hoe je zo’n initiatief een stap verder krijgt"

Hoe realiseer je een zorginitiatief?

01-02-2018 om 09:33
Hoe je een lokaal zorginitiatief start, is inmiddels aardig bekend. Er zijn immers al 500 lokale initiatieven in ons land, variërend van huiskamerprojecten die wijkbewoners uit hun isolement halen tot zorgcoöperaties die zelf zorgwoningen bouwen.
 
 

De volgende stap

En er komen er nog eens 100 per jaar bij, weet Imke Bardoel, vanuit Gelderland betrokken bij Nederland Zorgt Voor Elkaar (NLZVE), landelijk netwerk van burgerinitiatieven op het gebied van welzijn, zorg en wonen. “De kunst is hoe je zo’n initiatief een stap verder krijgt, om te zorgen dat de organisatie blijft voortbestaan. Ook als je bijvoorbeeld tegen weerbarstige zorgfinanciering aanloopt. Of als de lokale overheid niet erg meewerkt.”

Op verkenning

In opdracht van VWS ging NLZVE afgelopen najaar op pad voor een ‘verkennerstocht’, met 20 bijeenkomsten door het hele land. Doel: alle hobbels inventariseren waar een burgerinitiatief tegenaan kan lopen. Bardoel: “Uiteindelijk willen we natuurlijk weten wat we kunnen doen om die hobbels weg te nemen of op te lossen.” 
 

Oplossingen

Die verkennerstocht heeft concrete tips opgeleverd voor de initiatieven zelf:
 
1. Zorg voor een stevige organisatie. Dat betekent: structurele financiering, genoeg vrijwilligers en op tijd nieuwe bestuurders voor een frisse wind.

2. Maak je meerwaarde zichtbaar. Laat bijvoorbeeld de huisarts melden dat sinds ouderen de buurtkamer bezoeken, ze minder op haar spreekuur komen

Belangrijke tips zijn er voor de overheden en zorgorganisaties:

3. Bied experimenteerruimte. Zoek de rek op binnen de regels als daarmee maatschappelijke doelen gehaald worden.
4. Organiseer de samenwerking op het niveau van wijk of dorp. Daar ligt de cohesie. Voor gemeentes en grote zorgorganisaties is dit niet vanzelfsprekend, is de ervaring.

Tenslotte een tip voor alle partijen:

5. Heb respect en vertrouwen. Zowel gemeente, zorgorganisatie als initiatief hebben in principe goede bedoelingen. Ga daar ook vanuit, al liggen de belangen soms wat verder uit elkaar.

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.