Hoe start je een bewonersinitiatief?

Thema: Voorzieningen
"Er zijn verschillende partijen die kunnen helpen."

Hoe start je een bewonersinitiatief?

14-02-2019 om 11:02

Het begint allemaal met een leuk idee. Misschien wil je een koffieochtend organiseren voor senioren, of de kinderboerderij nieuw leven inblazen. Maar hoe zorg je ervoor dat het idee ook werkelijkheid wordt? Het is soms best ingewikkeld: aan wie moet je het idee presenteren? Hoe kom je aan geld? Er zijn verschillende partijen die kunnen helpen.

Right to Challenge

Right to Challenge helpt bewoners die vinden dat zij taken van gemeenten zelf slimmer, beter, goedkoper of anders te kunnen doen. Bewoners willen bijvoorbeeld meer sporten en andere activiteiten in de sportzaal. Ook de sportvereniging vindt dat de sportzaal beter kan worden benut. De bewoners maken een voorstel samen met de sportvereniging voor gebruik van de sportzaal en overname van het beheer. Zij dienen een Challenge in bij de gemeente. Als de gemeente akkoord gaat, krijgt de sportvereniging geld, zodat ze zelf de sportzaal kunnen beheren en activiteiten organiseren, sámen met de buurtbewoners. Gemeentes en bewoners kunnen bij de website van Right to Challenge terecht voor hulp en advies.

Gratis workshop KNHM

De KNHM is een adviseursnetwerk dat zich inzet om sociale initiatieven in Nederland een stap verder te helpen. De KNHM organiseert gratis workshops die helpen je bij het opstarten, uitvoeren en voortzetten van je (buurt)initiatief. De adviseurs bestaan uit vrijwilligers en medewerkers van Arcadis. Ze hebben veel ervaring met overheden, subsidiegevers en andere partijen waar een burgerinitiatief mee te maken kan krijgen. Hierdoor kunnen ze helpen om plannen sneller in werkelijkheid om te zetten. De workshops worden ’s avonds gegeven: broodjes en soep staan klaar. Kijk voor een workshop bij jou in de buurt op de website van de KNHM.

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.