Iedereen komt in actie tegen eenzaamheid

Thema: Zorg
"De Week tegen eenzaamheid duurt nog tot en met 6 oktober."

Iedereen komt in actie tegen eenzaamheid

01-10-2018 om 13:54

De Week tegen eenzaamheid is in volle gang. Door het hele land zijn een heleboel leuke activiteiten, zoals gratis schoonheidsbehandelingen in Oosterhout en een swingend koor in Horn. De Week tegen eenzaamheid duurt nog tot en met 6 oktober.

Koninklijke belangstelling

Met het slaan op de gong opende koningin Máxima op 27 september de Week tegen Eenzaamheid in Enschede. Ze werd rond kwart voor twaalf bij het stadion ontvangen door de commissaris van de Koning en de loco-burgemeester van Enschede. Een aantal fans van het Koninklijk huis waren aanwezig om een cadeau te overhandigen. Ook ging Máxima met een aantal van hen op de foto.

Koffie en cake

In de gemeente Zuidplas reed een koffietruck alle dorpen langs. Op elke plek waar de truck stopte konden voorbijgangers genieten van verse koffie met cake en gezelligheid. De gemeente Zuidplas is al een tijd bezig met een programma tegen eenzaamheid. Ze houden overigens niet op na deze week, maar maken er samen met lokale organisaties een langlopende campagne van.

Een persoonlijke aanraking

Ook in Oosterhout zetten mensen zich in: Schoonheidsspecialiste Miranda van Hoorn-Weber geeft gratis behandelingen weg. Ze is ervan overtuigd dat een schoonheidsspecialiste een goede bijdrage kan leveren tegen eenzaamheid: “Eenzame mensen hebben ook behoefte aan aanraking. Met een professionele massage kan een schoonheidsspecialiste hier een bijdrage aan leveren.”

Workshop

Coalitie Erbij Woudenberg verzorgde een workshop over eenzaamheid. Tijdens de  workshop kwamen deelnemers meer te weten over wat eenzaamheid is. Zo zijn er verschillende vormen van eenzaamheid. Er wordt gekeken naar de oorzaken en gevolgen. Ook komen de risicogroepen aan bod, evenals hoe eenzaamheid kan worden gesignaleerd. Naast een presentatie is er tijdens een brainstormsessie ruimte voor onderlinge uitwisseling en te leren van elkaars ervaringen.

Forever Young

In de Postkoets in Horn vond op 3 oktober een muzikale middag plaats in het kader van de Week tegen eenzaamheid. Het Forever Young Collectief bracht ‘Old Rockers On Tour’ op het podium. De senioren zingen over thema’s als ouderdom, verlies, zingeving, eenzaamheid en humor. Dat er na je 65ste levensjaar nog veel soul, lef en power in je lijf kan zitten, bewijst dit collectief van 50 mannen en vrouwen.

Eten met maatjes

Het Maatjesproject van Humanitas wil natuurlijk ook iets organiseren om deze week onder de aandacht te brengen. De keuze is gevallen op samen eten bij Resto van Harte in Middelburg. Dit is een sociaal buurtrestaurant. Ze organiseren iedere maandag en dinsdag een aanschuifdiner. "Op maandag 1 oktober schuiven we met de vrijwilligers en deelnemers van het Maatjesproject aan bij dit diner." Het Maatjesproject is bedoeld voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Humanitas hoopt dat alle aandacht ervoor zorgt dat zich nieuwe maatjes melden.

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over zorg?
Op de startpagina zorg vind je alle handige links over zorg.