Iedereen ruilt mee op de ruilmarkt

Thema: Voorzieningen
"Iedereen kan meedoen, zelfs als je blut bent of een slechte gezondheid hebt."

Iedereen ruilt mee op de ruilmarkt

01-11-2018 om 10:38

Op 17 november is er weer Ruilmarkt in het Arnhemse Wijkcentrum de Nieuwe Hommel. Breng alle spullen die je niet meer nodig hebt en ruil een boek voor een plant, een trui voor een broodrooster, of een taart voor een speelgoedauto.

Alles is ruilbaar

Het idee is simpel: je levert de spullen die je niet meer nodig hebt in bij één van de zeven ruilgebieden: groen, leesmarkt, culinair, mode, huishoudelijk, speelgoed en klussen. De ruilchef geeft je daarvoor waardebonnen. Deze bonnen kun je gebruiken om iets nieuws uit te zoeken in één van de zeven ruilgebieden. Het mooie is dus dat je alles met alles kunt ruilen. Misschien kom je binnen met een zelfgebakken taart en ga je weer naar huis met een nieuwe winterjas.

Iedereen kan meedoen

Marga Bijma is de drijvende kracht achter de ruilmarkt. Het idee werd geboren toen zij een paar jaar geleden ziek thuis zat. “Ik lag me enorm op te winden dat ik niets kon doen,” vertelt ze. “Ik had het gevoel dat ik niet meer bij de maatschappij betrokken was en voelde me nutteloos. Toen realiseerde ik mij dat er heel veel mensen zijn die zich altijd zo voelen; mensen met chronische gezondheidsproblemen of ernstige schulden. Ik besloot iets te organiseren waar iedereen aan mee kan doen, zelfs als je blut bent of een slechte gezondheid hebt. Dan ligt ruilen voor de hand.”

Goede doelen

Marga zorgt ervoor dat iedereen aan bod komt: “Soms geef ik iemand een paar extra bonnen als ik weet dat die persoon het niet zo breed heeft. We doen ook niet zo moeilijk over de inbreng; een pot zelfgemaakte rijstepap kan evenveel waard zijn als een dure spijkerbroek.”
Veel mensen zien de ruilmarkt als een goede gelegenheid om eens flink op te ruimen. Daarom blijft er aan het einde van de dag altijd heel veel over. Al die spullen gaan naar een goed doel. “We hebben bijvoorbeeld een hele partij kinderboeken naar Suriname gestuurd,” zegt Marga. “Een paar jaar geleden ging de herenkleding naar het asielzoekerscentrum. Ook hebben we een basisschool voorzien van speelgoed. De rest wordt allemaal opgehaald door de kringloopwinkel.”

Organiseer ook een ruilmarkt!

Dit wordt alweer de negende editie van de ruilmarkt. “Vorige keer waren er ruim 200 bezoekers. Ik ben benieuwd hoeveel mensen er nu op afkomen.” De succesformule heeft al navolging gekregen. De zussen van Marga, Willeke en Anita, organiseren nu ook een ruilmarkt in hun woonplaats Drachten. “Ik heb een uitgebreid draaiboek gemaakt van het evenement. Daarin staat precies beschreven hoe het werkt en wat je moet doen om een ruilmarkt te organiseren. Dankzij het draaiboek hoeven mijn zussen het wiel niet opnieuw uit te vinden.” Van Marga mag iedereen haar idee overnemen. “Hoe meer er geruild wordt, hoe beter.” Wil je ter inspiratie het draaiboek ontvangen? Stuur dan een mailtje naar Marga.

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.