Iedereen vitaal in Sint Annaland

Thema: Zorg
"Bijna de helft van de dorpsbewoners is aangesloten bij de zorgcoöperatie. "

Iedereen vitaal in Sint Annaland

03-05-2018 om 11:00

Het projectteam StallandKERNgezond organiseert activiteiten die de vitaliteit van jong en oud bevorderen. In maart was er een spelletjesochtend voor ouderen en kinderen en binnenkort volgt een wandelvierdaagse met een quiz over voeding en gezondheid.

Samen spelen

In wooncomplex De Annahof uit Sint-Annaland vond dit voorjaar de start van de spelletjesochtend 'Samen Spelen' plaats. Op 5 verschillende locaties in het dorp werden spelletjes gespeeld.  De spelletjesochtend was een groot succes. Jong en oud had van thuis zijn favoriete spel meegenomen. In totaal namen ruim 350 kinderen en 150 volwassen deel aan deze speciale ochtend. ''Door het spelen van spelletjes komen jong en oud met elkaar in contact en kunnen zij met elkaar een band opbouwen. Bovendien maakt het de jonge inwoners van ons dorp bewust dat voor iemand zorgen al op jonge leeftijd begint. De jongeren van nu zijn de vrijwilligers van de toekomst,'' vertelt Jack Westdorp, secretaris van zorgcoöperatie Anna Zorgt.

Zorgcoöperatie

Het projectteam StallandKERNgezond maakt onderdeel uit van Zorgcoöperatie Anna Zorgt. De zorgcoöperatie heeft als doel de leefbaarheid in het dorp te vergroten en het zorgaanbod beter te laten aansluiten op de behoeftes vanuit de samenleving. Ze werken samen met de gemeente Tholen, lokale ondernemers, de plaatselijke basisscholen en ouderenzorg. Deze vereniging bestaat voor 100% uit vrijwilligers. Op dit moment zijn het er 110. “We proberen ieders kwaliteiten in te zetten,” zegt Sander Westdorp, voorzitter van de coöperatie. “De een is goed in het regelen van vervoer, de ander kan op bezoek gaan bij ouderen. Weer anderen zijn goed in het organiseren van de activiteiten en het uitvoeren van de projecten.”

Goed voorbeeld

Zorgcoöperatie Anna Zorgt voorziet duidelijk in een behoefte: bijna de helft van de 3.700 inwoners van Sint Annaland is aangesloten bij de zorgcoöperatie. In het begin lag de nadruk op kwetsbare ouderen. Nu verschuift de aandacht meer en meer naar de hele samenleving. Het succes van de zorgcoöperatie blijft niet onopgemerkt. Laatst gaf het bestuur een presentatie op een CDA-congres in Middelburg. “Minister Hugo de Jonge was buitengewoon gecharmeerd van Anna Zorgt,” aldus Sander Westdorp. “Hij noemde ons in zijn eigen verhaal als goed voorbeeld voor de aanpak van zorg en leefbaarheid.” Om ook andere dorpen te inspireren, geeft Anna Zorgt regelmatig presentaties in den lande over hun bijzonder effectieve aanpak.

Meer informatie over de zorgcoöperatie is te vinden op www.anna-zorgt.nl

 

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over zorg?
Op de startpagina zorg vind je alle handige links over zorg.