Klaar-over!

Thema: Voorzieningen
"Als er geen klaar-over is, wordt het steeds gevaarlijker voor de kinderen die wel met de fiets of lopend komen."

Klaar-over!

02-09-2019 om 12:27

De scholen zijn weer begonnen. Dat betekent een heleboel kinderen in het verkeer. Om ervoor te zorgen dat zij veilig aankomen zetten een heleboel vrijwilligers zich in als klaar-over.

Belangrijk werk

Engelien en Suze zijn al bijna 30 jaar 'klaarover' in Hengevelde. Engelien wil nog lang niet stoppen. "Toen mijn jongste kind van de basisschool ging, dat zal zo rond 1992 zijn geweest, heb ik gedreigd te willen stoppen", vertelt ze op weg naar de oversteekplaats bij hotel Hof van Twente. "Ik moest toen telkens een week lang elke dag verkeersbrigadier spelen. Omdat er te weinig moeders als vrijwilligers actief waren in Hengevelde heb ik toen de knuppel in het hoenderhok gegooid." Veel nieuwe vrijwilligers meldden zich toen spontaan aan waardoor iedereen veel minder vaak verkeer hoeft te regelen op de Goorsestraat en Needsestraat. Dat zorgde voor een enorme verlichting van de 'werkdruk'. Engelien vindt het werk nog steeds leuk. "Je blijft goed op de hoogte wie er naar school gaat. Maar een beetje vrijwilligerswerk doen in ons dorp is ook heel belangrijk."

Steeds minder

Veel basisscholen stoppen met klaar-overs omdat er te weinig vrijwilligers zijn. Vaak zijn ouders van leerlingen klaar-over, maar ook grootouders, buren en kinderen uit groep 7 of 8 helpen mee. "Ik denk dat veel mensen het belang van een verkeersbrigadier niet inzien", zegt José de Jong van Veilig Verkeer Nederland. "Ze hebben het steeds drukker en hebben er geen zin meer in." De Jong wijst erop dat het bij basisscholen onveiliger wordt door het gebrek aan vrijwilligers. "Als er geen klaar-over is, brengen ouders hun kind vaker met de auto. Dan wordt het nog gevaarlijker voor de kinderen die wel met de fiets of lopend komen", zegt ze.

Word ook klaar-over

Wil je ook helpen om kinderen veilig te laten oversteken? Informeer bij d e basisschool of ze nog klaar-overs nodig hebben. Waarschijnlijk zijn ze heel erg blij met je aanbod! Ook op de website van de lokale vrijwilligerscentrale staan vaak oproepen voor verkeersbrigadiers.

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.