Kom erbij in Wijnjewoude

Thema: Verenigingen
"We zijn een echte doe-groep."

Kom erbij in Wijnjewoude

18-10-2018 om 15:39

Toen uit een enquête bleek dat er veel eenzaamheid is in Wijnjewoude, besloot een groep vrijwilligers daar iets aan te doen. Sindsdien organiseert de Werkgroep Kom Erbij koffieochtenden, knutselmiddagen en fietstochten.

Wat doe je eraan?

In 2014 hield de gemeente Opsterland een enquête in de verschillende dorpen. Mensen van alle leeftijden konden anoniem aangeven hoe het met hen ging. Helaas bleek dat veel mensen zich eenzaam voelen; niet alleen ouderen, maar ook jongeren. Plaatselijk Belang, de dorpsbelangenvereniging van Wijnjewoude, trok zich dit aan. Alie Blaauwbroek vertelt: “We zijn toen bij elkaar gekomen met de vraag; ‘Wat doe je daar aan?’ Zo is eigenlijk de Werkgroep Kom Erbij ontstaan. We hebben een sociaal-gerontoloog uitgenodigd om ons een cursus te geven. Zij heeft ons uitgelegd hoe je erachter kunt komen of iemand eenzaam is. We weten nu welke vragen we moeten stellen om daar achter te komen.”

Doe-groep

“We zijn een echte doe-groep,” zegt Alie. “Daarom zijn we zo snel mogelijk aan de slag gegaan. De Zonnebloem organiseerde al 1 keer per jaar een koffieochtend voor ouderen. Wij dachten; waarom doen wij dat niet 1 keer per maand voor het hele dorp?” Sindsdien organiseert de werkgroep elke maand op maandagochtend een koffieochtend met spelletjes. Soms wordt er een expert uitgenodigd om nuttige informatie te geven. “Aanstaande maandag komt iemand voorlichting geven over brandpreventie. Een tijd geleden vertelde de buurtsportcoach hoe belangrijk het is om te blijven bewegen. Dat heeft de sportvereniging wel een paar nieuwe leden opgeleverd.” Naast de koffieochtenden organiseert de werkgroep ook fietstochten en knutselmiddagen.

Week tegen eenzaamheid

Het doel van de Werkgroep Kom Erbij is om verschillende groepen in Wijnjewoude bij elkaar te betrekken. Tijdens de Week tegen eenzaamheid organiseerden ze daarom een taartjesactie. “We hebben zelf taarten gebakken,” vertelt Alie. “De zorgboerderij, de peuterspeelzaal en de buitenschoolse opvang hielpen ook mee. Daarna was de beurt aan de kinderen van groep 7 en 8 van beide basisscholen in het dorp; Votum Nostrum en It Twaspan. Twee aan twee gingen de kinderen langs bij oudere mensen in het dorp om samen de taartjes op te eten. Dat was een hele leuke actie, zeker voor herhaling vatbaar.”

Nieuwe activiteiten

Werkgroep Kom Erbij bestaat naast Alie Blaauwbroek ook uit Esther van Amsterdam, Lydia Huisman, Auckjen Weidema, Jelle Bergsma en Leny Bouma. Zij doen dit werk geheel vrijwillig. Daarnaast helpen andere vrijwilligers met de koffieochtend. “Het is de bedoeling dat deze vrijwilligers op den duur de koffieochtenden helemaal zelf organiseren,” vertelt Alie. “Dan kan de werkgroep andere dingen doen. Een belangrijke vraag is: waar komt het geld vandaan? Plaatselijk Belang heeft een potje, maar er wordt ook van ons verwacht dat we subsidies aanvragen. Daar gaat best veel tijd in zitten. We willen ook graag nieuwe activiteiten opzetten. Volgend jaar gaan we bijvoorbeeld de jongere mensen in het dorp opsporen die zich eenzaam voelen. We willen die ook graag met elkaar in contact brengen.” 

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over verenigingen?
Op de startpagina verenigingen vind je alle handige links over verenigingen.