Kom katten knuffelen in Leiden!

Thema: Voorzieningen
"Het positieve effect van katten op ons humeur is niet te onderschatten."

Kom katten knuffelen in Leiden!

05-11-2019 om 15:47

Binnenkort komt de droom van Chantal Vijlbrief uit: dan opent ze haar eigen Kattencafé in Leiden. Kattencafé Sophie wordt een ontmoetingsplek voor jong en oud, waar ook nog eens 8 asielkatten een fijn huis krijgen.

Passie navolgen

Chantal Vijlbrief werkt al 9 jaar in het restaurant van het ziekenhuis in Leiden. Dat deed ze met veel plezier, maar toch miste ze iets: het navolgen van haar passie! “Ik ben erachter gekomen dat ik graag mensen help en van dienst ben,” vertelt ze. “Ik ben er ook achter gekomen wat voor bijzonder positief effect dieren op mensen hebben. Het lijkt me zo intens mooi als ik een plek kan creëren waar ik mensen dat effect kan laten ervaren.” Daarom besloot ze er alles voor te doen om haar eigen kattencafé te openen. “Er zijn een hoop dierenliefhebbers in Leiden, maar niet iedereen kan zelf een kat thuis houden. Hoe mooi is het dat er een plek komt waar al deze mensen van de onvoorwaardelijke liefde van de katten kunnen genieten. Een gesprek over (huis)dieren is bovendien een makkelijke manier om met mensen in contact te komen. Het positieve effect van katten op ons humeur is niet te onderschatten!” 

Sociale ontmoetingsplek

Het kattencafé moet een echte sociale ontmoetingsplek worden. “Wat het café zo uniek maakt, buiten de katten om, is dat er een plek gecreëerd wordt waar mensen samen kunnen komen. Ik wil bijvoorbeeld ouderenochtenden en knutselmiddagen organiseren, in samenwerking met thuiszorgorganisaties en verzorgingstehuizen. ‘s Avonds zullen er ook regelmatig activiteiten worden georganiseerd. Kledingruil avonden, bordspelletjes avonden, catfulness, filmavonden en wat dacht je van yoga tussen de katten? Ik ambieer een plek die een verrijking is voor mens, dier en maatschappij. Ik wil hierbij werkervaringsplekken creëren. Om met name mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ervaring op te laten doen.”

Crowdfunding voor de verbouwing

Een mooie locatie was makkelijk gevonden, maar toen moest er nog een hoop gebeuren. “Om het pand tot een echt katten-walhalla te maken zal er een hoop verbouwd en geklust moeten worden,” zegt Chantal. “Belangrijk hierbij is het welzijn van de kat. Zo zal er een aparte cats-only ruimte komen. Om aan de hygiëne regels van de voedsel en waren autoriteit te voldoen is het nodig om de keuken en koffiegedeelte af te schermen voor de katten. Verder nog een leuk kleurtje op de muur, gezellige kussentjes, begin je het al voor je te zien?” Om dit voor elkaar te krijgen startte Chantal een crowdfunding. Hiermee verzamelde ze ruim €22.500 voor de verbouwing.

Nog even geduld…

Op dit moment is de verbouwing in volle gang. Ook de eerste katten zijn al aangenomen: “De introductie periode van de 5 nieuwe bewoners is al eventjes van start,” vertelt Chantal. “En wat doen ze het goed! Binnenkort komen er nog 3 katjes bij, daar straks sophie kattencafé 8 bewoners zal krijgen. Ze zijn ontzettend nieuwsgierig, houden van lekkere kroelen en spelen.” Nog een paar nachtjes geduld en dan is de feestelijke opening van Kattencafé Sophie in de Haarlemmerstraat in Leiden. Hou de Facebookpagina van Kattencafé Sophie in de gaten voor de details.

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.