Lang leze de openbare ruilboekenkast

Thema: Voorzieningen
"“Geef je boeken een tweede leven”"

Lang leze de openbare ruilboekenkast

20-12-2019 om 10:58

Openbare ruilboekenkasten zijn bezig aan een gestage opmars. Intussen telt Nederland duizenden kleine huisjes en versierde hokjes vol boeken voor en door de buurt. Of je nu ruilt, leent of leest: met dit mooie initiatief geef je boeken een tweede leven.

Deel- en ruilinitiatief

Wanneer het wereldwijde idee van de ruilboekenkast ontstond, is lastig te zeggen. In Nederland richtte Mirjam Goudwaard in 2004 minibieb.nl op, tijdens de crisis. Met haar idee speelde ze in op het verdwijnen van bibliotheken/boekwinkels en het ontstaan van allerlei andere deel- en ruilinitiatieven. En met succes. Tegenwoordig zie je op heel veel straathoeken kastjes vol boeken. Al vind je ook ruilboekenkasten in scholen en gemeentehuizen of bij bedrijven.   

Samen bouwen

Over het algemeen kun je bij een openbare ruilboekenkast gratis boeken lenen. Soms mag je ze houden of doorgeven aan anderen. Er zijn ook plekken waar je de boekjes weer terug moet brengen. Heel veel mensen richten zelf een openbare boekenkast op, al dan niet met hun buurtgenoten. Zo bouwden bewoners in Elden een oude abri om tot een inloop-boekenkast. De één leverde materialen, een ander stak de handen uit de mouwen. Het benodigde geld kwam uit een spaarpottenactie bij lokale winkeliers en de verkoop van spullen en diensten.

Ideale ontmoetingsplek

Net als op heel veel andere plekken is het minibiebje in Elden een ideale ontmoetingsplek. Bewoners maken een praatje met elkaar, komen vaak anderen tegen die ze nog niet kennen. Zelfs in deze donkere dagen rond Kerst weten mensen de boekenkast letterlijk te vinden. Met dank aan een speciaal ingebouwde bewegingsmelder. Wel zo veilig.

Minibibliotheek starten?

Benieuwd? Op www.minibibliotheek.nl vind je met meer dan 3000 minibiebs; de grootste verzameling van Nederland. Je kan op plaatsnaam of postcode zoeken, zodat je weet waar in andere plaatsen boeken te vinden zijn. Handig, als je op reis bent. Wil je je eigen minibibliotheek starten? Dan vind je op de site handleidingen, tips en trucs, links en handige downloads.

Kijk voor nog meer inspiratie op: www.nudge.nl/projects/boekenkast/

Foto: minibieb.nl

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.