Legotheek helpt kinderen achter beeldscherm vandaan

Thema: Voorzieningen
"Als ik nu thuiskom zitten de kinderen gezellig te bouwen."

Legotheek helpt kinderen achter beeldscherm vandaan

19-06-2018 om 10:22

De naam zegt het al: In de legotheek in Eefde kan je lego lenen, maar je kunt er ook gezellig samen bouwen. Het idee kwam van twee broers. Ze hadden een enorme verzameling lego op zolder liggen en wilden daar iets mee. Met de legotheek willen ze kinderen achter hun beeldschermpjes vandaan krijgen en aan het bouwen zetten.

Gezellige kinderen

“Dat is gelukt,” vertelt Marco Naafs. Hij werkt al vanaf het begin als vrijwilliger bij de legotheek. “Vlak na de opening kwam er al een vader op me af. ‘Mag ik je hartelijk danken?’ zei hij. ‘Ik heb twee totaal nieuwe kinderen gekregen. Als ik vroeger thuis kwam van mijn werk zaten ze allebei achter hun tablet. Er kon nog net een hallo vanaf, maar dat was alles. Als ik nu thuiskom zitten ze gezellig aan de keukentafel te bouwen. Er wordt veel meer gekletst.”

Uitgebreide collectie

De legotheek is drie jaar geleden opgericht. Toen de bibliotheek sloot konden ze die ruimte gebruiken. Onlangs zijn ze verhuisd naar de voormalige Detmerskazerne. “We waren uit ons jasje gegroeid,” zegt Marco. Op de nieuwe locatie is voldoende ruimte voor de uitgebreide collectie. Er zijn eenvoudige setjes tot hele bouwwerken, zoals de Indiase Taj Mahal, of het Operahouse in Sidney. Er komen niet alleen gezinnen bouwen. De praktijkschool uit Zutphen komt bijvoorbeeld regelmatig langs. Ook de buitenschoolse opvang maakt er soms een activiteit van.

Vrijwilligers gezocht

De legotheek wordt geheel gerund door een groep enthousiaste vrijwilligers. Zij staan de bezoekers te woord, maken nieuwe sets klaar om uitgeleend te worden, doen het onderhoud en helpen op kantoor. Op dit moment is de legotheek dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Dus: Woon je in de buurt van Eefde en lijkt het je leuk om mee te helpen? Kom dan langs bij de legotheek, of stuur een mailtje naar info@legotheek.nl.

 

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.