Lift nodig? Vraag een dorpsgenoot!

Thema: Voorzieningen
"In een dorp is het vaak ons-kent-ons, dus dat geeft een veilig gevoel."

Lift nodig? Vraag een dorpsgenoot!

10-11-2016 om 16:55

Het is soms best een uitdaging: met het openbaar vervoer van A naar B reizen als je in een dorp woont. Ondertussen komen heel veel mensen je alleen in hun auto voorbij. Samobiel koppelt vraag en aanbod. In vijf dorpen werken ze er al mee!

Zweeds initiatief

Samobiel is overgewaaid uit Zweden. Het is bedacht door iemand zonder auto die altijd dezelfde dorpsgenoten voorbij zag rijden, terwijl zij stond te liften. Zij besloot lifters te koppelen aan automobilisten.
Inmiddels is Samobiel in vijftien Zweedse dorpen een succes. Het koppelen gebeurt niet meer aan de keukentafel maar via een website. Lifters betalen hun bestuurder een kleine vergoeding via Samobiel.

Koplopers gezocht!

Het concept zou ook in Nederland best eens kans van slagen kunnen hebben, bedachten sociale ondernemers. Wilma Koning van Samobiel: “Er moet natuurlijk wel genoeg vraag en aanbod zijn. Daarom kijken we naar dorpen met minimaal vijfhonderd inwoners. Maar het allerbelangrijkste is dat er lokale mensen zijn die het trekken, en die hun dorpsgenoten enthousiast willen maken.”

Voor iedereen

Huber Buisman uit Marknesse is zo’n koploper. Marknesse is een van de vijf dorpen waar Samobiel inmiddels van start is gegaan. Op de website vertelt Buisman: “Iedereen kan er gebruik van maken: jong en oud, voor boodschappen, school, sociaal, sport, uitgaan, werk, doktersbezoek of wat dan ook. Samen met andere betrokken bewoners stel ik het netwerk van routes, bestemmingen, stopplaatsen, kilometervergoeding enzovoorts vast en help ik bewoners op weg. Ik geloof echt dat Samobiel iets toevoegt aan de leefbaarheid in ons dorp.”

Veilig en leefbaar dorp

Bij Samobiel kunnen alleen mensen uit hetzelfde dorp meedoen. Wilma Koning: “In een dorp is het vaak ons-kent-ons, dus dat geeft een veilig gevoel. Je kunt dan met een gerust hart je kinderen mee laten rijden.” Uiteindelijk is het doel: dorpen leefbaar houden. “Er zijn veel dorpen waar het OV niet meer rijdt. Of alleen nog overdag, of in de spits. Maar je hebt wel een goed vervoersysteem nodig. Zo hou je jongeren én ouderen langer in je dorp.”

www.samobiel.nl

 

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.