Mensen en dieren buurten samen

Thema: Voorzieningen
"In de tuin mag iedereen komen plukken, zolang het maar voor eigen gebruik is. "

Mensen en dieren buurten samen

03-02-2020 om 10:52

Nachtvlinders kijken, yoga, bloemen plukken, even een kletspraatje. In Buurttuin Zwarteweg (Rheden) kun je voor allerlei activiteiten terecht. Afgelopen week nog was er een klas op bezoek om vogels te tellen. De kinderen bleven maar tellen, want op al die bloemen en platen komen een boel vogels af!

Groene oase

Waar eerder een haveloos gebouwtje stond met wat parkeerruimte, is sinds vier jaar een groene oase. Buurtbewoners en de gemeente toverden de grijze, grauwe plek in een paar maanden tijd om. De gemeente deed het grondwerk en vrijwilligers verzamelden en kweekten de bij- en vlindervriendelijke planten. Elk seizoen groeien en bloeien weer nieuwe planten, waardoor het er altijd een bloemenzee is.

Plukken

In de tuin mag iedereen komen plukken, zolang het maar voor eigen gebruik is. Er zijn bloemen, maar je kunt ook kruiden plukken en er groeien fruit en groenten. Er is een speciaal verhoogd bed waar alleen kinderen mogen plukken. Maar bepaalde delen van de tuin zijn gereserveerd voor de vlinders en insecten; daar mag niemand aankomen!

Niet zomaar elke plant

Bij het kiezen van de planten in de tuin waren er criteria voor de natuur, dier en mens. Ze moesten niet gevoelig zijn voor ziektes, omdat in de buurttuin geen gif wordt gebruikt. En ze moesten kunnen overleven op arme zandgrond. Maar ze moesten ook voedsel leveren aan vogels, vlinders, bijen en andere insecten. Belangrijk was ook dat de planten eten leveren, voor mens en dier. Maar ook: ze moesten er zo lang mogelijk mooi uitzien. Want ook als ze uitgebloeid zijn, kijk je er nog lang tegenaan!

Wandelingetje

Het hele jaar door komen buurtbewoners genieten van de tuin. Voor de bewoners van het nabijgelegen bejaardenhuis is het een fijn wandelingetje en ze kunnen zich even nuttig maken door wat zaden van uitgebloeide bloemen te verzamelen voor het volgende jaar. Zo biedt de tuin een plek voor iedereen.

> Naar de website van Buurttuin Zwarteweg

Foto: Giel Bongers

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.