In Meterik draait alles om de molen

Thema: Voorzieningen
"Met onze bakkersactiviteiten worden wij een ‘warme’ plek voor iedereen in ons dorp!"

In Meterik draait alles om de molen

13-02-2018 om 14:46

‘Eendracht maakt macht’, dat is al meer dan 100 jaar de naam van de molen in het Limburgse Meterik. Maar die naam is nog zo actueel als wat. Actieve vrijwilligers uit Meterik boksen samen heel wat voor elkaar rond die molen. Eind januari wonnen ze met het nieuwe ‘bakhuuske’ de provinciale prijs van Kern met Pit. Terecht, vinden wij, want wat een enthousiasme stralen ze uit, daar in Meterik!

Spil van het dorp

De molen is vanouds de trots en de blikvanger van het dorp. Een centrale plek. Hoe kunnen we nu nog meer mensen naar onze molen trekken?, vroeg Stichting Eendracht maakt Macht zich af. Ze proberen meer activiteiten rondom de molen te organiseren om van die molen een aantrekkelijke ontmoetingsplek te maken. En daarbij steken ze de handen flink uit de mouwen!

‘Warme plek’

Zo hebben vrijwilligers afgelopen voorjaar een kleine boomgaard aangelegd en is er, in samenwerking met de basisschool, een schooltuin gekomen. Ook hebben vrijwilligers een halfopen kapschuur neergezet. En vorig jaar is een bakhuis gebouwd, met een traditionele houtoven erin. Daarmee deden ze mee met Kern met Pit, de jaarlijkse wedstrijd van de KNHM voor actieve buurtbewoners. Het doel? “Met onze bakkersactiviteiten worden wij een ‘warme’ plek voor iedereen in ons dorp! Iedereen is welkom!” En dat is ze gelukt!

Dorp vol vaklieden

“Afgelopen voorjaar zijn we gestart met de bouw”, vertelt voorzitter Richard Couwenberg op de website. “En dat ging allemaal zeer voorspoedig. Onze vrijwilligers zijn van alle markten thuis, we hebben metselaars, timmerlieden, een loodgieter, voegers, elektriciens en glaszetters in ons dorp. En allen hebben zij hun steentje (vaak letterlijk) bijgedragen. Soms in weer in wind. Van een lokale steigerbouwer konden we een steiger lenen – en trouwens ook regelmatig zijn vrachtwagen, wat erg handig is met grote klussen.”

In mei heeft een Belgische ovenbouwer geholpen de oven te metselen. Dat is echt een kunstwerk en natuurlijk het ‘hart’ van het project. Inmiddels is het bakhuis van binnen helemaal af en is de oven droog genoeg om hem voor het eerst te kunnen stoken. Medio 2018 komt hij echt in bedrijf.

Verbinding

“Het is fijn om te ervaren dat zoveel mensen uit de Meterik aansluiten bij ons project”, zegt Richard Couwenberg. “En het leuke is, het trekt ook nieuwe mensen uit het dorp. Zoals een nieuwe bakker en molenvrijwilliger die nog niet zo lang in het dorp wonen. Of de Eritrese vrijwilliger die heeft geholpen met het kloven van een enorme berg hout om de oven te stoken. Zo heeft het project echt een verbindende functie.”

Trots!

De vrijwilligers zijn met recht trots op hun Bakhuuske, dat is ook goed te zien aan de hoeveelheid foto’s op hun website. Op www.molenmeterik.nl is de bouw van het bakhuisje, van de fundering tot de laatste dakpan, te volgen. En als je de molen ‘live’ wilt volgen kan dat via LIVE VIEW op YouTube.

Wij zeggen: ga in het voorjaar gewoon eens in het echt langs om te kijken – en te proeven – en de enthousiaste verhalen te horen van de vrijwilligers. Op de website vind je wanneer hij open is!

http://molenmeterik.nl

 

Op 20 januari werden de provinciale Kern met Pit-trofeeën uitgereikt! Dit project is 1 van de winnaars. Benieuwd naar de 11 andere?
Die staan hier op de webiste van Kern met Pit >>

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.