Naar Buiten! in Ten Boer

Thema: Voorzieningen
""Buitenbeleving voor oud en jong""

Naar Buiten! in Ten Boer

03-01-2020 om 14:47

In Ten Boer (Groningen) realiseerden omwonenden, schoolkinderen en (zorg)vrijwilligers samen een tuin bij verzorgingshuis Innersdijk, met hulp van familie van de bewoners. Niet alleen kwam er meer ruimte voor beweging, ook het buurtgevoel kreeg een positieve boost.    

Zien en beleven 

Het plan om een stimulerende buitenruimte te creëren, had alles te maken met de plek van het verzorgingshuis. Er lag wel een weiland bij de (tijdelijke) locatie in Ten Boer, maar beschutting tegen wind en zon was er niet. Ook ontbrak het aan groen bij de besloten woonplekjes, terwijl mensen met dementie het juist leuk vinden om iets te zien en beleven. Uiteindelijk sloegen omwonenden, (zorg)vrijwilligers en de dorpsschool de handen in elkaar om een tuin te maken met toegankelijke paden, een insectenhotel, bloemen en planten. Een plek kortom, waar mensen samen konden gaan tuinieren, bewegen en genieten van het weer en de omgeving.

Daglicht en pizza’s

Nu, zo’n drie jaar na de eerste plannen, is de buitenruimte volop in gebruik. Bewoners van verzorgingshuis Innersdijk lopen vanuit hun huiskamer zo de tuin in, zonder dat ze hiervoor toestemming hoeven vragen, omdat het er veilig en vertrouwd is. Ze genieten van de bewegingsvrijheid en het daglicht; wat zeker voor mensen met dementie twee belangrijke ingrediënten zijn om de dag door te komen. Ook ‘losse’ partijen uit de buurt laten nog steeds van zich horen en zien. Zo bakken buren geregeld pizza's voor de bewoners en helpen schoolkinderen van ‘De Poort’ eens per maand mee in de tuin.

Van elkaar leren

Vooral het contact met de kinderen doet de ouderen merkbaar goed. Ze stralen plezier uit, herinneren zich dingen van vroeger toen ze zelf jong waren. Andersom steken de kinderen ook veel van de ouderen op. Omdat ze in aanraking komen met mensen met dementie, ontdekken ze meer over de ziekte en over hoe ze in sommige dingen kunnen helpen. Daarmee heeft het project voor het dorp ook een belangrijke sociale component. Gaan de kinderen, dan komen de ouders vaak mee. Wat positief bijdraagt aan de betrokkenheid in het dorp en bij de omgeving. 

Foto: website Kern met Pit

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.