Niet kopen maar ruilen via KrijgdeKleertjes

Thema: Voorzieningen
""Ruim 30 ruilpunten, verspreid over het land""

Niet kopen maar ruilen via KrijgdeKleertjes

11-01-2020 om 19:57

Waarom steeds nieuwe kleding of duur speelgoed voor je kinderen  kopen als je het ook kunt ruilen? KrijgdeKleertjes, een landelijk project van vrijwilligersorganisatie Stichting ProRuil, komt met de oplossing in de vorm van een website en lokale ruilpunten. 

Goed voor de portemonnee

In 2012 nam een aantal moeders uit Bunnik het initiatief om kleertjes en speelgoed te gaan ruilen, puur op vrijwillige basis. Daarmee was ‘KrijgdeKleertjes’ geboren. Intussen doen duizenden ouders mee en zijn ruim 7000 pakketten met kleertjes en speelgoed van eigenaar gewisseld. “KrijgdeKleertjes is een prima oplossing voor kleding die niet meer past en speelgoed dat niet meer wordt gebruikt, maar kwalitatief gezien nog prima een ronde mee kan”, vertelt medevoorzitter Martine Boonk. “Ruilen is duurzaam en bovendien goed voor de portemonnee. Wat bijzonder aantrekkelijk is, zeker voor gezinnen met financieel relatief weinig ruimte.”

Lokale ruilpunten

Sinds 2014 is KrijgdeKleertjes bezig om naast de website ook een netwerk van lokale ruilpunten uit te rollen. Daarmee bereikt het een grotere groep mensen, is het mogelijk om kleding preciezer kiezen en kunnen ruilers elkaar ook ontmoeten. Martine: “Momenteel zijn er ruim 30 ruilpunten, verspreid over het land. De meeste ruilpunten zitten in buurtcentra, of bij een vrijwilliger thuis. Het ruilen gebeurt tijdens speciale ruilochtenden of –middagen, waarbij mensen in de wijk elkaar meteen beter leren kennen.”

Ervaring opdoen

De ruilsessies winnen langzaam aan populariteit. Ervaring wijst uit dat bij elk punt jaarlijks gemiddeld meer dan honderd mensen langskomen. “Nogal wat vrijwilligers zijn moeders met kleine kinderen die niet of niet fulltime werken”, aldus Martine. “Door hun activiteiten voor KrijgdeKleertjes doen ze ervaring op, verwerven ze competenties die uiteindelijk weer van pas kunnen komen op de arbeidsmarkt.”

Ook ruilen?

Je kunt bij KrijgdeKleertjes op twee manieren ruilen: bij een ruilpunt bij je in de buurt en/of via de website. Op www.krijgdekleertjes.nl vind je een overzicht van alle lokale ruilpunten.  Heb je geen tijd om naar een ruilpunt te gaan? Dan kun je ook via de website ruilen. Iedereen kan na registratie gratis via de website pakketten kinderkleding of speelgoed aanbieden. Meld je je voor 12 euro per jaar aan als ProRuiler, dan kun je ook pakketten krijgen. Martine: “We willen het ruilen wel in evenwicht houden. Heb je al 3 pakketten gekregen, dan moet je eerst zelf ook een pakket geven aan iemand.  Zo help je anderen ook weer aan een mooi pakket kleding of speelgoed.”

Nieuwe website

Eind 2019 is de website KrijgdeKleertjes.nl vernieuwd en nu ook toegankelijk via je mobiel en tablet. Benieuwd? Kijk dan op www.krijgdekleertjes.nl

Fotografie: Ratna Soetrisno

 

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.