OOPOEH matcht ouderen aan een oppasdier

Thema: Voorzieningen
"Ik zag hoe een lieve buurvrouw ervan genoot om af en toe op mijn hond te passen."
0 Reageer als eerste

OOPOEH matcht ouderen aan een oppasdier

03-01-2017 om 11:35

Veel ouderen beginnen maar niet meer aan een (nieuw) huisdier. Terwijl ze er wel naar verlangen. Sofie Brouwer bedacht daar iets op: ze richtte Stichting OOPOEH op. Ofwel: Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier. Daar wordt iedereen blij van: de oppas zelf, het oppasdier én het baasje!

Gemis

“Ik zag hoe een lieve buurvrouw ervan genoot om af en toe op mijn hond te passen. Haar eigen hondje was overleden en zelf wilde ze niet meer aan een nieuw huisdier beginnen. Maar missen deed ze hem wel!”, vertelt Sofie Brouwer op de website. “Dat raakte me. Het moet een heel gemis zijn om ineens, na vele jaren, geen kwispelend of spinnend beestje meer om je heen te hebben.”

Drie vliegen in een klap

Het idee voor Stichting OOPOEH was geboren. En inmiddels bestaat die al vier jaar. De stichting zet ouderen in als maatje voor huisdieren in de buurt. “OOPOEH slaat hiermee 3 vliegen in één klap: huisdieren krijgen aandacht en verzorging en baasjes zijn geholpen met een betrouwbare oppas. En ouderen krijgen meer gezelschap en beweging, en vaak levert het leuke contacten op in de buurt.”

40 matches per maand

OOPOEH is begonnen in Amsterdam, maar het voorziet duidelijk in een behoefte. Inmiddels worden er in heel Nederland ouderen gematcht aan een lief huisdier in hun buurt. En is er een heel leger vrijwilligers actief om dat te begeleiden. Iedere maand worden zo’n 40 matches gemaakt. Daar gaan zo’n 4 à 5 kennismakingsgesprekken aan vooraf.

Analoog én digitaal

OOPOEH heeft een professionele website. Baasjes en OOPOEH’s kunnen zich inschrijven op de website en zelf zoeken naar matches. Niet alle ouderen kunnen daar natuurlijk goed mee overweg. Daarom kun je mensen aanmelden via de website. Zij krijgen dan een informatiepakketje toegestuurd over OOPOEH, gewoon via de post, mét een persoonlijk berichtje van jou erbij.

Af en toe een uitje

“We zijn géén commerciële oppasdienst of uitlaatcentrale”, benadrukt Sofie op de website. “OOPOEH’s zijn vrijwilligers. De baasjes moeten wel wat betalen voor hun lidmaatschap. Dat geld heeft de stichting nodig om te kunnen draaien, bijvoorbeeld om de OOPOEH’s te bezoeken en in te schrijven. Verder wordt er voor de OOPOEH’s af en toe iets leuks georganiseerd, zoals een uitje of een feestje.

Harverwarmende reacties

Dat het werkt kun je lezen op de website. Er staan heel veel hartverwarmende reacties en ervaringen op te lezen. En afgelopen november wonnen ze de Nationale Eenzaamheidsprijs. Sofie Brouwer: “Ik ben heel trots dat we al 4 jaar ouderen door heel Nederland helpen aan een lief oppasdier in de buurt!”


Bent u de eerste die reageert?


U kunt reageren nadat u bent ingelogd.
Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.