Ouderen terug naar ‘hun school’

Thema: Voorzieningen
"In ieder lokaal kwamen herinneringen naar boven."
0 Reageer als eerste

Ouderen terug naar ‘hun school’

09-01-2017 om 10:51

De Josephschool in Maarheeze staat er al zo’n 100 jaar. Heel wat dorpsbewoners hebben er ooit in de schoolbanken gezeten. Maar sinds 2010 is er een nieuwe Brede School in het dorp, en staat het mooie oude schoolgebouw leeg. Daar bedacht een groep inwoners wat op!

Eerste ideeën

Al in 2011 ontstonden bij dorpsbewoners de eerste ideeën. Het is een mooi oud gebouw, op een centrale plek in het dorp. En natuurlijk een plek waar veel dorpsbewoners herinneringen aan hebben. Kon er geen nieuwe bestemming komen voor het gebouw, iets voor iedereen in het dorp?

Nostalgie

De gemeente wilde wel meewerken, en meebetalen. Heel veel vrijwilligers stroopten hun mouwen op om mee te helpen aan het opknappen van de school. Van slopen, naar opbouwen, naar beheren. Voor veel mensen was het pure nostalgie. In ieder lokaal kwamen herinneringen naar boven. Helemaal als ze ‘verborgen schatten’ vonden, zoals oude klassenfoto’s op de zolder.

Ouderenhome

Vorig jaar was de verbouwing klaar en kon het gebouw geopend worden. Centraal in de aula vind je nu een ouderenhome en een huiskamer. Hier kun je terecht voor begeleiding, informatie en advies over zorg en wonen, en natuurlijk om anderen te ontmoeten. Er is dagopvang voor ouderen. En er is een grote keuken gekomen.

Maar ook voor jongeren!

Ook voor jongere dorpsbewoners is er genoeg te doen. In de lokalen gebeurt van alles op het gebied van cultuur en welzijn, voor allerlei doelgroepen. Een schilderclub, yoga, muziekles, een creatief plein, sportactiviteiten. En met een bijdrage van het Oranjefonds kwamen er brede nieuwe toegangsdeuren, zodat ook iedereen naar binnen kan.

Verbinding

Want dat is het idee: zoveel mogelijk uitwisseling tussen de gebruikers. Het moeten geen eilandjes worden. Want dat is uiteindelijk waar de school voor staat: verbinding in het dorp!


Bent u de eerste die reageert?


U kunt reageren nadat u bent ingelogd.
Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.