Praktische oplossingen voor duurzame energie

Thema: Voorzieningen
"Mensen persoonlijk benaderen, dat werkt om ze mee te krijgen."
0 Reageer als eerste

Praktische oplossingen voor duurzame energie

12-12-2016 om 10:56

Midden in de Noordoostpolder ligt het dorp Marknesse. Een actieve groep bewoners wil van Marknesse een duurzame proeftuin maken. Samen energie opwekken en besparen, spullen recyclen ,‘dorpslandbouw’… De ambities in de polder zijn hoog!

Praktische oplossingen

In 2012 wilden bewoners samen aan de slag met duurzaamheid in het dorp. Kleinschalige en praktische oplossingen voor duurzame energie, dat was het idee. De werkgroep Marknesse Duurzaam zag al gauw het licht. En toen kon Marknesse aan de slag met ‘vergroenen’!

Isolatie uit vrachtwagens

Hubèr Buijsman is een van de initiatiefnemers. “We begonnen met het samen inkopen van zonnepanelen voor wel 15 huizen”, vertelt hij. “Dat was veel goedkoper dan ieder voor zich! Dat kun je mensen dan ook echt laten zien. En dan gaat het leven. Er moest daarna dan ook een tweede inkoopronde komen!”  

Hoe krijg je mensen mee?

Mensen persoonlijk benaderen, dat werkt om ze mee te krijgen. “Mensen denken wel ‘leuk’, als ze iets horen of in de krant lezen”, zegt Hubèr. Maar als je ze persoonlijk aanspreekt krijg je ze pas echt mee! Vooral als je kunt laten zien wat het oplevert.”

Slim hergebruiken

“Je moet ook slim inspelen op kansen”, vertelt Hubèr. “Een bedrijf uit Wolvega liet bijvoorbeeld zijn koelwagens opnieuw isoleren. De reststukken bleken heel geschikt als woningisolatie! Die hebben een aantal bewoners nu onder het dak liggen. Leuk toch? Anders was het weggegooid!”

Van voedselbos tot postcoderoos

Marknesse doet nog veel meer. Er is een voedselbos aangelegd. Er worden auto’s gedeeld. Buren kijken hoe ze samen nog meer energie kunnen besparen met Buurtkracht. En er wordt er gewerkt aan een ‘postcoderoos-project’. Want als je binnen je postcodegebied samen investeert in zonnepanelen heeft dat belastingvoordelen. Goed voor het milieu, voor de buurt, én voor je portemonnee.

Meer informatie is te vinden op www.marknesseduurzaam.nl


Bent u de eerste die reageert?


U kunt reageren nadat u bent ingelogd.
Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.