Present koppelt vrijwilliger aan klus

Thema: Voorzieningen
"Een hulpvraag is niet altijd zichtbaar voor vrijwilligers"

Present koppelt vrijwilliger aan klus

30-09-2019 om 11:01

Als je een slechte gezondheid hebt of een kleine vriendenkring kan verhuizen of de tuin onderhouden best lastig zijn. Die problemen zijn niet altijd zichtbaar voor mensen die best eens de handen uit de mouwen willen steken. Stichting Present vormt de brug, en koppelt vrijwilligers aan een concrete klus.

Stille armoede

Stichting Present is actief door heel Nederland. Zo ook in Winterswijk (Achterhoek), waar Present in 2017 werd opgericht. Het concept is overal gelijk: vrijwilligers verbinden aan mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Maar de problematiek is in elke regio anders. In Winterswijk gaat het onder andere om laaggeletterdheid, armoede en het vertrek van jongeren uit de regio, legt projectcoördinator Present Winterswijk, Anneke van Nierop, uit. Zelfs in een dorp waar ‘noaberschap’ en betrokkenheid hoog in het vaandel staan, vallen mensen tussen wal en schip. “Er is veel stille armoede. Mensen trekken hier liever het deurtje dicht, dan dat ze vertellen dat het niet goed gaat. Wij zetten vrijwilligers in achter de voordeur bij mensen zonder netwerk, met een slechte gezondheid of weinig geld.”

Meer begrip

Die mensen komen in beeld via hulpverleners, die zelf voor deze extra klussen geen tijd hebben. Die klussen zijn heel divers, van het opknappen van een verwaarloosde tuin en schilderklus tot een uitstapje met eenzame ouderen. Gemiddeld staat er elke week wel iets op de agenda. Anneke zoekt de vrijwilligers en koppelt deze op basis van hun wensen aan een hulpvraag. Ze heeft inmiddels een vaste poule flexibele vrijwilligers en werft daarnaast via kerken, bedrijven en scholen. Bij elke klus komt ze ook altijd even kijken aan het begin en het eind. Dat is heel belangrijk, vindt ze, want het gaat om groepen mensen die elkaar normaal nooit tegenkomen. “Het gebeurt bijvoorbeeld dat een zorgvrager niet meehelpt in de tuin, terwijl onze vrijwilligers hard aan het werk zijn. ‘Kun je uitleggen waarom het zelf niet lukt?’, vraag ik dan. Zo behoud je goodwill en krijgen mensen begrip voor elkaar.”

Eenmalig helpt enorm

Het vrijwilligerswerk via Present is in principe eenmalig. “De moderne vrijwilliger heeft nou eenmaal niet altijd tijd om elke week koffie te komen schenken in een verzorgingshuis. Wij zorgen voor een eenmalige frisse wind, even een beetje aandacht. Iedereen is daarover heel positief, vrijwilligers, hulpverleners én hulpvragers. Hulpvragers zijn soms best een beetje zenuwachtig, maar vinden het uiteindelijk heel fijn. Ze zijn dankbaar dat zo’n groep vrijwilligers zomaar een klus komt doen.”

Lees meer op presentwinterswijk.nl

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.