Samen oud worden op het erf

Thema: Voorzieningen
" Vroeger woonden opa en oma ook op het erf."

Samen oud worden op het erf

13-06-2017 om 11:12

Erven komen vrij, ouderen zoeken plekken om te wonen, liefst samen met anderen. Pieter Parmentier is onvermoeibaar voorvechter voor een betere wereld voor onze (klein)kinderen. Samen met anderen ontwikkelde hij het concept ‘erfdelen’, met de bijbehorende website erfdelen.nl. Het idee: op een boerenerf wordt een klein groepje woningen gebouwd waar ouderen zelfstandig wonen, maar toch samen.

De tijd is rijp

Natuurlijk is wonen met meerdere huishoudens op een erf niet nieuw. “Vroeger woonden opa en oma ook op het erf. En er zijn al wel meer initiatieven in deze richting geweest, in Bunnik is 30 jaar geleden al zoiets gestart. Echt groot is dat toen  niet geworden. Maar blijkbaar is de tijd er nu rijp voor, want de belangstelling voor ons idee is overweldigend!”

Kennis uitdragen

Parmentier noemt vier belangrijke aspecten van erfdelen. “We hebben het over sociaal, kleinschalig, duurzaam en goed voor het platteland. Ik merk dat dat heel veel mensen aanspreekt. Niet alleen mogelijke bewoners, maar ook gemeenten en provincies. De provincie Overijssel maakt geld vrij om kennis uit te dragen, en de Vereniging Kleine Kernen wil dat ik binnenkort een presentatie geef.”

Erven niet laten verloederen

Blijkbaar is dit het goede moment voor erfdelen. “Er komen natuurlijk nu ontwikkelingen samen in de maatschappij: vergrijzing en vereenzaming aan de ene kant, en de achteruitgang van het aantal boeren aan de andere kant. Er stoppen in het hele land vijf boeren per dag! De grond wordt wel verkocht aan andere boeren, maar veel erven komen leeg te staan en verloederen, en gemeenten moeten daar iets mee. Erfdelen kan dan een mooie oplossing zijn.”

Lange adem

Zelf zijn Parmentier en zijn vrouw ook met een erf bezig, waar ze met vier andere stellen willen gaan wonen. Ondanks alle enthousiasme die hij tegenkomt, zijn er toch nog wel obstakels. Er is natuurlijk de kwestie van het bestemmingsplan. “Overigens hoeft dat niet altijd een obstakel te zijn”, weet Parmentier. “Er zijn steeds meer gemeenten die faciliterend willen zijn voor initiatieven. Al blijft het altijd een kwestie van een lange adem. Wat dat betreft ben ik blij dat ik op tijd begonnen ben, nu ik nog goed gezond ben.”

Kopen of huren

Een andere hobbel is de financiering. “Daarvoor zijn natuurlijk allerlei constructies mogelijk. Bij ons plan kopen we met vijf huishoudens het erf. Er komen vijf zelfstandige wooneenheden waar mijn vrouw en ik er een van gaan betrekken. Maar er zijn ook andere  manieren te bedenken: dat een bank of woningcorporatie het erf koopt en bewoners de woningen huren.”

“Erfdelen wordt een succes!”

Sinds hij het concept presenteerde, zijn er al honderden mensen die interesse hebben. “Ik breng mensen uit dezelfde regio met elkaar in contact, wissel kennis uit via erfdelen.nl en geef allerlei presentaties aan wie het maar horen wil. Zoals ik al zei, de tijd is er rijp voor. Ik heb er alle vertrouwen in dat erfdelen een succes gaat worden!”

 

Lees meer over erfdelen op de website hetkanwel en erfdelen.nl

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.