Samen oud worden in Zieuwent

Thema: Verenigingen
"Tot de laatste dag in je eigen dorp blijven wonen"

Samen oud worden in Zieuwent

29-01-2018 om 15:09

“Tot de laatste dag in Zieuwent blijven wonen. Dat zou natuurlijk geweldig zijn voor oudere Zieuwenaren!” reageert een inwoner op het initiatief om in het dorp een kleinschalig woon- en zorgcentrum te realiseren. Dorpsbelangenvereniging Zieuwents Belang brengt vraag en aanbod bij elkaar in een kerkdorp in de Achterhoek.

Eén plus één is drie

“Uit onze woningbehoefte-enquête kwam de vraag naar een zorglocatie naar voren”, vertelt Angela Krabbenborg, bestuurslid van  Zieuwents Belang. “Wij wisten dat de pastorie bij de kerk van de St. Ludgersparochie leeg stond. Wij zagen een kans en hebben dit opgepakt.” Er is een heel traject aan vooraf gegaan, maar ondertussen komt het kleinschalig woon- en zorgcentrum de ‘Olde Pastorie’ steeds meer in zicht. Er komen waarschijnlijk minimaal negen appartementen, waarvan in ieder geval drie geschikt zijn voor partners om samen te leven. “Uit de peiling bleek dat vooral hier veel vraag naar is”, zegt Krabbenborg. “Het is natuurlijk verdrietig als je op latere leeftijd van elkaar gescheiden wordt nadat je zo lang met elkaar hebt geleefd. Dus ook als een oudere ziek is en de partner gezond, kunnen beiden hier wonen”. 

Ruimte voor ontmoeting

In de ‘Olde Pastorie’ krijgen bewoners een eigen (slaap)kamer met douche en toilet en een kitchenette. Er is ook een gezamenlijke woonkamer en keuken. Familieleden en vrienden kunnen makkelijk langskomen voor een gezellig kopje koffie. In het woon- en zorgcentrum worden wonen en zorg gescheiden. De woonlasten worden gedeeld en liggen onder de huurtoeslaggrens. De bewoners kopen zelf zorg op maat in met het persoons gebonden budget (PGB). Zo kunnen er ook ouderen terecht die het niet zo breed hebben. Ouderen met een zorgindicatie van 4 of hoger komen in aanmerking voor een plek in de “Olde Pastorie’. “Zo nodig kan er 24-uurs verzorging worden geboden”, zegt Krabbenborg.

Uit belang voor dorpsgenoten

Zieuwents Belang zet zich al meer dan een eeuw in voor haar dorpsbewoners. De vereniging zorgt voor goed contact tussen inwoners en de gemeente, de provincie en maatschappelijke organisaties. De ‘Olde Pastorie’ is daarom ook bedoeld voor oudere inwoners van Zieuwent. Er zijn al veel stappen genomen in het proces om het woon- en zorgcentrum te realiseren. “Eerder was het bestuur van het Max-huis ook van de partij, maar zij hebben zich helaas teruggetrokken vanwege belangen elders”, vertelt Krabbenborg. “Nu zijn wij in gesprek met een andere zorgmaatschappij. We hebben gesprekken gehad met de gemeente over veiligheid en vergunningen en het feit dat het gebouw een monument is. Ook hebben we een investeerder gevonden die het gebouw wil kopen wanneer het zover is. Er komt veel afstemming bij kijken, maar voor de ‘Olde Pastorie’ ziet het er positief uit!”

 

Foto’s: Alex Vreeman

Lees meer over Zieuwents Belang

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over verenigingen?
Op de startpagina verenigingen vind je alle handige links over verenigingen.