Schoolkinderen verkopen zelfgekweekte groente

Thema: Voorzieningen
"De kinderen vinden het prachtig, het dorp vindt het prachtig. We hebben heel veel succes ermee."

Schoolkinderen verkopen zelfgekweekte groente

06-03-2018 om 15:37

Tijdens de spannende prijsuitreiking op 20 januari namen de kinderen van basisschool De Driesprong in Vriescheloo uitgelaten de Kern met Pit trofee Groningen in ontvangst voor hun zelfgemaakte groentekar. De kar is bedoeld voor vervoer en verkoop van groente en fruit van de Dorpsschooltuin.

Dorpsschooltuin
Drie jaar geleden is op een braakliggend terrein midden in het dorp een groentetuin en een fruitboomgaard aangelegd. Deze Dorpsschooltuin wordt bewerkt en onderhouden door leerlingen van samenwerkingsschool De Driesprong en begeleid door een groep enthousiaste vrijwilligers. 'De kinderen vinden het prachtig, het dorp vindt het prachtig. We hebben heel veel succes ermee', zegt Alle Riemersma, een van die vrijwilligers.
'Mensen maken in de gezamenlijke tuin contact met elkaar. Er staat een ontmoetingsbank en er komen ook toeristen.' Met de groentekar kan de oogst op verschillende plekken in het dorp verkocht worden.

Drie vliegen in één klap
De groente en fruitkar slaat eigenlijk drie vliegen in één klap. Ten eerste levert de verkoop van groente en fruit geld op voor zaad, materialen en mest voor de schooltuin. Nu kost de tuin nog geld, maar het doel is om over drie jaar zelfvoorzienend te zijn. Ten tweede is de kar een welkome aanvulling op het voorzieningenaanbod. In het dorp van 967 inwoners zijn geen winkels meer. Daarom zijn vooral de oudere, minder mobiele bewoners er blij mee. Ten derde leren de kinderen er veel van: Ze gaan groente en fruit zelf prijzen, verkopen en het geld beheren. Zo krijgen ze spelenderwijs praktijkervaring met ondernemen, etaleren en administratie.

Zelf gebouwd
“We hebben het afgelopen jaar niet stil gezeten,” vertelt Willeke Bergman, initiatiefnemer van de kar. “Eerst hebben we een idee uitgewerkt naar een bouwtekening. We wilden een onderstel laten maken, maar dat werd te duur. Daarom hebben we net zo lang gezocht tot we een geschikt kant en klaar onderstel vonden en dit gekocht. We hebben dit onderstel verlengd en gebruikt om giften te werven voor de afbouw. Kinderen beschilderden de groentekisten en met een timmervader, een aantal vrijwilligers en de kinderen aan het afbouweis de kar tenslotte afgebouwd.”

Met deze provinciale prijs kan de tuin weer een tijdje vooruit en het is een goede stap in de richting van zelfvoorzienendheid. Want dat is toch wat de tuin voor ogen heeft.

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.