Seniorenprinses Riek I

Thema: Verenigingen
"Tijdens de carnavalsdagen is het echt één grote familie. Het is hartstikke gezellig!"

Seniorenprinses Riek I

20-02-2019 om 13:56

Carnaval staat weer voor de deur. In grote delen van ons land staat alles een paar dagen op zijn kop. Seniorenprinses Riek I uit Buggenum legt uit waarom carnaval zo belangrijk is voor een klein dorp.

Oma prinses!

Van Prins Carnaval hebben we allemaal wel gehoord. Bij Carnavalsvereniging de Halve Gare uit Buggenum hebben ze ook een Seniorenprins of -prinses. Dit jaar valt de eer van deze functie Riek Wolters toe. “Dat is hartstikke leuk,” vertelt Riek. “Eerst dacht ik ‘van mij hoeft het niet zo.’ Maar toen mijn vriendinnen beloofden dat ze allemaal achter me staan, ben ik er toch voor gegaan. Vooral de kleinkindjes vinden het geweldig. De kleinste van twee roept trots: Oma prinses!”

Eén grote familie

De carnavalsvereniging wil graag zoveel mogelijk dorpsgenoten bij het feest te betrekken. Daarom benoemen ze elk jaar naast de Prins ook een Jeugdprins en -prinses, een Wijnkoningin, een Boerenbruiloft en een Kinderboerenbruiloft,  een Bacchus en een Seniorenprins of prinses. “Hoe meer mensen een speciale functie hebben tijdens carnaval, hoe meer mensen er op de recepties komen,” zegt Riek. “Want als jouw nicht of buurjongen daar staat, dan kom jij natuurlijk ook.” Buggenum is maar een klein dorp met ongeveer 1.000 inwoners. “Iedereen kent elkaar hier. Tijdens de carnavalsdagen is het echt één grote familie. Het is hartstikke gezellig!”

Opvoeding

Carnaval is niet alleen een gezellig feest, het heeft ook een belangrijke sociale functie. Riek: “In een dorp is altijd wel plek om een wagen te bouwen. In de stad is daar geen ruimte voor. Als je hier aan een boer vraagt of je een schuur mag gebruiken om de wagen te stallen zodat hij niet natregent, dan kan dat. Je moet alles wel weer netjes achterlaten, anders wordt daar wel wat van gezegd en kan je het de volgende keer wel vergeten. Op die manier is het ook een soort opvoeding, dat je met respect met elkaars eigendom omgaat.”

Met de paplepel

Riek groeide op met carnaval. “Mijn moeder liep ook altijd mee met de optocht, dus het carnaval zit er al van jongs af aan in,” vertelt Riek. “Maar als je er niet mee opgegroeid bent, snap je het hele feest misschien niet. Er wonen hier in het dorp ook wel mensen die van boven de rivieren komen. Het geeft niets dat zij niet actief meedoen: we hebben ook mensen nodig die langs de kant staan om naar de optocht te kijken. Ze bekijken het carnaval met aandacht en zeggen, ‘Wij kunnen dat niet, maar het is wel prachtig.’ Zo laat iedereen elkaar in zijn waarde.”

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over verenigingen?
Op de startpagina verenigingen vind je alle handige links over verenigingen.