Simpele oplossingen voor krimpdorpen

Thema: Voorzieningen
"Als je met elkaar nuchter nadenkt kom je tot de meest simpele en haalbare oplossingen."
0 Reageer als eerste

Simpele oplossingen voor krimpdorpen

01-12-2016 om 13:57

Op 22 november was er weer een VoordeBuurt-bijeenkomst over de Energieke Samenleving in Zeeland. Met mensen vanuit de gemeente, vanuit organisaties, maar ook actieve bewoners uit de dorpen. Want samen kom je tot praktische oplossingen voor grote problemen. We belden eens met Regiobank-adviseur Ronnie Roctus. Samen met een adviseur van KNHM gaf hij er een workshop. Wat leverde dat op?

Vertel eens, wat bracht je in Zeeland?

Steeds meer voorzieningen verdwijnen in krimpgebieden. Ik kom uit Kloosterzande, een dorp met 3000 inwoners. Als Regiobank-agentschap hebben we veel ouderen als klant. We merken zelf hoe belangrijk zo’n voorziening is in een klein dorp. Ook als gemeenteraadslid van Hulst zie ik wat krimp en leegloop doet. En dan is het fijn om een steentje bij te kunnen dragen.

Wie waren er?

Eerlijk gezegd waren er eerst wel erg veel mensen van overheden. Dat bepaalt het soort vragen dat er gesteld wordt. Het blijft dan toch wat abstract. Tijdens de tweede sessie zaten er ook veel mensen uit het verenigingsleven, en gewoon uit de buurt. Die hebben het meer over de problemen die iedereen om zich heen kan zien.

Waar gaat het dan bijvoorbeeld over?

Nou, dan gaat het over eenzame mensen in de buurt. Of over dat er zoveel winkels sluiten, of dat er maar weinig actieve buurtbewoners zijn te vinden. Problemen uit de realiteit van een krimpdorp.

Welke oplossing is je bijgebleven?

Aan één van de tafels zaten een illustrator en een supermarkthouder. Die bedachten samen: waarom kunnen we in de folder van de supermarkt niet iedere week aandacht besteden aan iemand die eenzaam is, of iemand die iets nodig heeft? De illustrator maakt daar een mooi ontwerp voor. En in een klein dorp heb je met zo’n folder een groot bereik! Het mooie is, als je met elkaar nuchter nadenkt kom je tot de meest simpele en haalbare oplossingen.

Heb je er zelf ook iets aan gehad?

In mijn dorp wil een groep bewoners een skatebaan aanleggen. Die heb ik weer mooi in contact kunnen brengen met mijn compagnon van KNHM. Die weet alles van hoe je dat aanpakt, hoe je het financiert. Dat is de meerwaarde van dit soort bijeenkomsten: er worden allerlei lijntjes gelegd!

 


Bent u de eerste die reageert?


U kunt reageren nadat u bent ingelogd.
Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.