Sociale hypotheek voor buurthuizen

Thema: Verenigingen
"Door samen te werken met de gemeente kan er meer."

Sociale hypotheek voor buurthuizen

28-11-2018 om 12:36

Als een groep bewoners een goed idee heeft voor een buurthuis of een verenigingsgebouw, kan de gemeente helpen met de kosten van het gebouw. Met een sociale hypotheek betalen de bewoners de lening af door vrijwilligerswerk te doen.

Droom van Dolphia

Het idee van de sociale hypotheek is ontstaan in Enschede. Bewoners van de arbeiderswijk Dolphia wilden graag een eigen buurthuis. De gemeente vond eerst dat ze best het buurthuis verderop konden gebruiken, maar daar waren de bewoners het niet mee eens. Ze maakten een uniek plan. Uiteindelijk wilde de gemeente het nieuwe buurthuis wel financieren met een lening van 2 ton. De bewoners zouden die afbetalen met maatschappelijke diensten als huiswerkbegeleiding, buitenschoolse opvang en computercursussen voor ouderen. Op 22 september is de Droom van Dolphia officieel geopend.

Hoeksche Waard

Veel andere gemeentes kijken met interesse naar het voorbeeld in Enschede. De PvdA in Tilburg en het CDA in Hoeksche Waard willen de sociale hypotheek ook invoeren. Karoline Vorthoren, fractievoorzitter van het CDA in Korendijk, legt uit: “De ruimte onder de molen in Westmaas staat leeg en de buurt wil daar graag iets mee, alleen heeft die het geld niet om dat pand aan te kopen. Met een sociale hypotheek kan de gemeente het pand aanschaffen en vervolgens verhuren aan die mensen. Er komt voor hen alleen geen geld meer bij kijken, want via een puntensysteem betalen ze voor de huur van het pand.’’

Landelijke regeling

Het CDA Hoekse Waard werkt samen met de Tweede Kamer fractie om dit idee van de grond te krijgen. Karoline: “Een landelijke regeling zou dit voor de gemeente financieel aantrekkelijker kunnen maken, en dan kunnen we nog meer clubs en buurtinitiatieven helpen.”

 

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over verenigingen?
Op de startpagina verenigingen vind je alle handige links over verenigingen.