Tips voor de buurtbus

Thema: Voorzieningen
"De buurtbus wordt volwassen. Er zijn ongeveer 180 buurtbusverenigingen en duizenden vrijwilligers."

Tips voor de buurtbus

08-02-2016 om 11:46

De buurtbus bestaat al zo’n 30 jaar. Steeds vaker worden buslijnen die niet meer rendabel zijn door vrijwilligers gereden. Met de buurtbus kun je vanuit het dorp toch bij een station of bij het ziekenhuis komen. Of naar school, of bij oma op bezoek. Maar er komt heel wat bij kijken. Daarom is er een landelijk platform voor buurtbussen.

Serieus vervoer

De buurtbus wordt volwassen. Er zijn ongeveer 180 buurtbusverenigingen en duizenden vrijwilligers. De buurtbus is dus een serieuze aanbieder van openbaar vervoer. Maar hoe zit het met vrijwilligers die een uitkering van het UWV krijgen? Mogen die wel op de bus rijden? Moeten chauffeurs een opleiding hebben? En welke verkeersregels gelden er? Moet het andere verkeer het busje bijvoorbeeld dezelfde voorrang geven als de lijnbus?

Kennis delen

Ben Baars is jarenlang chauffeur geweest op de buurtbus in Assendelft. Ook zat hij in het bestuur. “Het OV zit heel complex in elkaar”, zegt hij. “Daarom zijn we een landelijk platform voor buurtbussen gestart. Het is een soort marktplaats voor kennis en ervaring. Zo kun je van elkaar leren en elkaar verder helpen. Want het is jammer als iedereen opnieuw het wiel moet uitvinden.”

Ingewikkelde vragen

Het platform gaat ook over meer ingewikkelde vragen. Buurtbussen hebben bijvoorbeeld met allerlei wetten en regels te maken. Het platform is er ook om landelijk de discussie op gang te brengen. Bijvoorbeeld over de vraag of mensen met een uitkering als vrijwilliger op de buurtbus mogen rijden. Of over slim samenwerken met al die andere taxibusjes die schoolkinderen, senioren of mensen met een handicap vervoeren. 

Zelf vervoer regelen

Vaak neemt de gemeente het voortouw om een buurtbus op te richten. Die ziet dat een plek moeilijk bereikbaar is en start dan een campagne om chauffeurs te werven. Als er genoeg vrijwilligers zijn kunnen ze subsidie aanvragen. Soms ook nemen bewoners zelf het initiatief. “Je ziet steeds meer nieuwe vormen van vervoer”, vertelt Baars. “Zoals de wensbus. Of de dorpsauto. Die zijn vaak van het dorp zelf. En ook die kunnen bij het platform terecht.”

> Naar het platform Buurtbussen

 

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.