Vervallen monument wordt cultuurontmoetingsplek

Thema: Voorzieningen
"Het is echt een plek van en voor Driebergen."

Vervallen monument wordt cultuurontmoetingsplek

08-10-2019 om 12:20

In de wagenschuur van taxibedrijf Hoek in Driebergen verreist een cultuurcentrum. Al ruim twee jaar steken tientallenvrijwilligers hiervoor de handen uit de mouwen. Een vervallen monument verandert in een aanwinst voor het hele dorp.

Beschikbaar door gemeente

Het begon eigenlijk met de fusie, waardoor Driebergen in 2006 bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug ging horen. Het gemeentekantoor kwam vrij en werd tijdelijk beschikbaar gesteld aan een groep kunstenaars en ambachtslieden. De gemeente bouwde een cultuurhuis in Doorn, maar eigenlijk voldeed dat niet echt, zegt Wanne Roetemeijer van de CultuurHoek. “Net niet geschikt voor exposities, niet voor voorstellingen, en niet zo gezellig. En een eigen cultuurhuis voor Driebergen kwam steeds niet van de grond.”
Toen de gemeente toegaf best wel met de oude vervallen wagenschuur in Driebergen in haar maag te zitten was één plus één snel opgeteld. Ze zei: als jullie het opknappen mogen jullie het hebben.

Try-out

En zo geschiedde. Er werd een stichting opgericht, een lening en fondsen aangevraagd. In de zomer van 2017 kon het klussen beginnen. Inmiddels zijn de ateliers voor de kunstenaars en ambachtslieden klaar, evenals een foyer en expositieruimte. Aan de theaterzaal wordt nog gewerkt. De eerste exposities en activiteiten hadden hun vuurdoop, al is het vooral nog uitproberen waaraan behoefte is, aldus Wanne. Ook ‘clubjes’ krijgen een plek in het gebouw. Van volksdansen en schilderlessen tot yoga, als er ruimte is, is iedereen welkom. Wanne: “Maar we zijn geen dorpshuis, culturele activiteiten hebben prioriteit.”

Sympathiek

De CultuurHoek is opgebouwd met dank aan heel veel vrijwilligers. Veel gepensioneerden, en vrienden en familie van de atelierhouders. Maar ook een architect en aannemer stopten er gratis uren in. “We proberen het voor vrijwilligers ook leuk te maken. Op klusdagen is er soep of iets lekkers, en eens per maand organiseren we een borrel. Mensen komen ook voor de gezelligheid.” Dat scheelt in de kosten; extra subsidie is niet nodig omdat alleen voor het materiaal moet worden betaald. De CultuurHoek kan bovendien op sympathie rekenen uit allerlei hoeken. Heel veel organisaties deden een bijdrage, de Rotary organiseerde een etentje voor het goede doel, er waren veilingen en andere inzamelacties.

Trots

En ook de gemeente is blij met het initiatief; vorig jaar sleepte de CultuurHoek zelfs een vrijwilligersprijs in de wacht. Burgers zorgen voor een stukje levendigheid in het dorp, verklaart Wanne. “Het is gewoon een supergaaf gebouw. Vanaf de enorme zolder kijk je tussen de balken op de pannen. Een prachte boerenschuur. En ik ben gewoon enorm trots. Er waren mensen die zeiden: een monument in beroerde staat, waar begin je aan? Nu begint het te leven. Het is echt een plek van en voor Driebergen.”

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.