Verzorgd Wonen in Exloo

Thema: Zorg
"We willen graag aandacht en huiselijkheid kunnen bieden. "

Verzorgd Wonen in Exloo

05-04-2018 om 15:54

3 april opende Verzorgd Wonen in Exloo haar deuren. Een oude boerderij aan de rand van het dorp is omgebouwd tot een nieuwe, kleinschalige woonzorgvoorziening met dagopvang voor ouderen.

Aandacht en huislijkheid

Verzorgd Wonen in Exloo is een initiatief van Rita van Breden en Erica Georgius, beiden inwoners van Exloo. Rita is verpleegkundige. Ze werkt al vanaf haar zeventiende in de zorg, eerst in de ouderenzorg, later in het ziekenhuis. “Ik heb altijd al met het idee rondgelopen dat de ouderenzorg kleinschaliger zou moeten,” zegt Rita. “Ik wil graag aandacht en huiselijkheid kunnen bieden en mij bovenal richten op wat de bewoners nog wel kunnen.” Mede-oprichtster Erica is van huis uit bedrijfskundige. Zij werkte jarenlang bij de overheid in het sociale domein: “Maatschappelijke gedrevenheid heeft er bij mij altijd ingezeten.”

De perfecte plek

De twee dames ontmoetten elkaar op het schoolplein van hun kinderen. Daar raakten zij aan de praat over hun ambities en plannen. Die bleken veel overeenkomsten te hebben. Zo ontstond het idee om zelf een kleinschalige zorgvoorziening in hun eigen dorp te starten. “Eind 2015 stond de boerderij te koop,” vertelt Erica. “Dit was de perfecte plek om onze ambitie te realiseren. Aan de ene kant ligt de boerderij in het dorp, zodat het onderdeel van de samenleving uitmaakt. Aan de andere kant is er vrij uitzicht over het prachtige landschap van de Drentse Hondsrug.” Rita en Erica grepen hun kans. Ze gingen aan de slag met het bedrijfsplan, de financiering en een architect. Binnen tweeëneenhalf jaar is Verzorgd Wonen in Exloo realiteit geworden.

Interactie met het dorp

Erica en Rita krijgen veel positieve reacties van dorpsgenoten. De bewoners zijn blij dat de oude boerderij een nieuwe bestemming heeft gekregen en zo weer voor de komende tijd behouden blijft. Ook meldden zich spontaan verschillende mensen die graag vrijwilligerswerk willen doen. Ze helpen met koken, komen piano spelen voor de bewoners, of verzorgen de tuin. Verzorgd Wonen in Exloo heeft ruimte voor 15 permanente bewoners. Daarnaast is er dagopvang. “Iedereen kan bij ons koffie komen drinken. We willen een laagdrempelige ontmoetingsplek zijn voor ouderen, als aanvulling op de bestaande voorzieningen in het dorp.” Op dinsdag is de eerste bewoner ingetrokken en zo langzamerhand volgt de rest.

Zie voor meer informatie: www.verzorgdwoneninexloo.nl

 

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over zorg?
Op de startpagina zorg vind je alle handige links over zorg.