Weggooien is zonde!

Thema: Voorzieningen
"Een buurtactiviteit waar iedereen wat aan heeft! "

Weggooien is zonde!

27-11-2019 om 10:57

Je kent het wel; een scheur in je broek, een gebroken vaas, of een kapotte staafmixer. Wat doe je ermee, weggooien, of repareren? Op heel veel plekken in het land worden Repair Cafés gehouden, waar je samen kapotte spullen oplapt. Repareren in het Repair Café is duurzaam, leuk en ook nog een gezellig.

Tien jaar geleden kreeg Martine Postma het idee voor een Repair Café. Want waarom iets weggooien als het misschien nog gerepareerd kan worden? Naaimachines, stofzuigers, fietsen, laptops, maar ook broeken en jassen: mensen nemen de gekste dingen mee naar het Repair Café. Het idee sloeg in als een bom. Inmiddels heeft bijna elke gemeente wel een Repair Café. Sterker nog, het fenomeen is doorgedrongen in 35 landen, zoals de VS, Japan, India en Zuid-Korea. Wereldwijd ligt het aantal locaties op 1650. Vorig jaar alleen al kwamen er 227 café's bij.

Samen repareren

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Een buurtactiviteit waar iedereen wat aan heeft! In het Repair Café is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Ook zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en – vaardigheden op allerlei terreinen. Je vindt Repair Cafés op honderden plaatsen in Nederland en België.

Hoe werkt het Repair Café?

Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Maar voor deze buurtactiviteit hoeft u geen kapotte spullen te hebben. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. U kunt ook altijd inspiratie opdoen aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen.

Kijk op de website van Repair Café voor een afdeling bij jou in de buurt.

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.