Welkom bij ‘Komdersuut’ in Angerlo

Thema: Voorzieningen
"“Je vindt bij ons tijd en stilte”"

Welkom bij ‘Komdersuut’ in Angerlo

13-12-2019 om 09:43

De sluiting van kerken raakt veel dorpen in het hart. Veel gebouwen krijgen een andere, ‘sociale’ bestemming. Vaak met hulp van bewoners. Zo ook in Angerlo, waar de oude pastorie aan een nieuw leven begon en lokale leefbaarheid een impuls gaf. Welkom bij ‘Komdersuut’!

Behouden voor de gemeenschap

“Het gebouw dreigde te verkrotten en zou misschien worden verkocht”, vertelt woordvoerder André Bikker. “Als bewoners wilden we het juist behouden voor de gemeenschap en er een mooie plek van maken. Om activiteiten te organiseren, om elkaar te ontmoeten. Via een bewonersenquête hebben we de interesse in het dorp gepeild en zijn we aan de slag gegaan met een plan.”

Samen koken en eten

Dat plan resulteerde in pioniersplek ‘Komdersuut’, letterlijk een uitnodiging om naar buiten te komen. Sinds de opening in april 2018 is er van alles te doen. Bikker: “Met de oogst uit de schoolmoestuin wordt samen gekookt en gegeten. Tijdens de maaltijd zitten oud en jong bij elkaar aan tafel. Grappig, je hoort de leukste gesprekken. Sommige mensen bloeien helemaal op. Er wordt samen geklust, gemediteerd, mensen delen ervaringen aan de verhalentafel. Ook zijn er een Kadobieb en een sport- en speluitleen. En in de zomer organiseren we picknicks en andere leuke buitenactiviteiten.”  

Tekort aan tijd en stilte

Komdersuut wil volgens Bikker ook een oplaadpunt creëren voor de buurt, de ‘buurt achter de buurt’, passanten en toeristen om zo een eigentijdse vorm van zingeving en geloven te doen ontstaan. “We leven in een tijd met een chronisch tekort aan tijd en stilte. Dat is precies wat je bij ons kunt vinden, naast creativiteit, aandacht, een uitgestelde lunch of een kop koffie. Kom gerust een keer langs!”

 

 

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.