World Cleanup Day: een schone wijk én minder afval

Thema: Voorzieningen
"Een dag zwerfafval opruimen is niet alleen mooi voor een schone wijk!"

World Cleanup Day: een schone wijk én minder afval

19-09-2019 om 09:41

Kan jouw wijk wel een opruimbeurt gebruiken? Doe zaterdag 21 september mee met World Cleanup Day. Een schone wijk ziet er stukken beter uit. Bovendien help je belangrijke informatie over zwerfafval verzamelen.

Al 1200 acties

Zaterdag 21 september steken mensen in maar liefst 160 landen de handen uit de mouwen om zwerfafval op te ruimen. Nederland doet voor het tweede jaar mee. Buren, klassen, bedrijven en voetbalverenigingen hebben inmiddels 1200 acties aangemeld. Dat zijn er al vier keer meer dan vorig jaar, vertelt Robert Möhring van de Plastic Soup Foundation. “Heel veel mensen zijn heel erg begaan met het milieu. Ze worden moe van al dat afval in het straatbeeld, of storen zich aan het toenemende gebruik van plastic in verpakkingen.”

Niet alleen voor een schone wijk

De Plastic Soup Foundation zet zich in voor het tegengaan van zwerfafval. Dat afval stroomt via onze rivieren naar de zee en veroorzaakt daar een ‘plastic soep’.  Eenmaal in de oceanen is dat plastic moeilijk op te ruimen. Ook microplastics vormen een probleem: plastic breekt af in heel kleine deeltjes en kan bijvoorbeeld in ons drinkwater terechtkomen. Een dag zwerfafval opruimen is dus niet alleen mooi voor een schone wijk!

Aanpakken bij de bron

Bovendien help je het probleem in kaart brengen. Als je meedoet kun je via een app doorgeven welk afval je vindt. Vorig jaar werden 35.000 items geregistreerd. Dat levert belangrijke informatie op. Informatie die de Plastic Soup Foundation gebruikt om het gesprek aan te gaan met de verpakkende industrie en de politiek. Robert: “We weten bijvoorbeeld dat statiegeld een effectief middel is om zwerfafval tegen te gaan. Er wordt nu gesproken over statiegeld op kleine petflesjes. Vorig jaar stond dat kleine petflesje op nummer vier van meest gevonden afval. Maar blikjes stonden op twee. Wij lobbyen er nu dus voor om meteen ook statiegeld op blikjes in te voeren. Zo pakken we het probleem aan bij de bron.”   

Meedoen? Organiseer een opruimactie of sluit je aan bij een ander initiatief. Kijk op worldcleanupday.nl voor alle acties en handige tips.

Foto: Jean-Pierre Jans / ANP Pers Support

Gepubliceerd door
VoordeBuurt
Meer weten over voorzieningen?
Op de startpagina voorzieningen vind je alle handige links over voorzieningen.